Земеделците излизат на протест в София

Зърнопроизводителите блокират страната във вторник

Земеделски производители излизат на протест. Те ще поставят своите искания за финансово подпомагане, което да позволи фермите им да оцелеят и за да не продължава закриването на стопанства, съобщи БНТ.

Два месеца след протестите на земеделци и животновъди, които бяха спрени с подписването на меморандум с кабинета „Денков – Габриел“, днес браншовите организации излизат по улиците на София с искания за оставки.

Земеделците настояват полагаемата им се компенсация за войната в Украйна да бъде изплатена изцяло и веднага съгласно меморандума, подписан на 20 септември.

Настояват също така в бюджет 2024 г. да бъдат заложени и осигурени 426 млн. лв., с които да бъдат компенсирани загубите на животновъдите.

„Неща от меморандума, които се изписаха, не са изпълнени – проблеми има от две-три години. Всички земеделци го разбират по джоба си. Парите намаляха, ставките преди две години бяха по-високи, отколкото сега. Този месец закъснява плащането по една схема, заявена от хората“, обясни пред БНТ Иво Чалъков, председател на сдружението на животновъдите в Югозападна България.
Компенсациите за вноса от Украйна ще бъдат преразпределени и изплащани до юни месец догодина, посочи той.

„От района ми звъняха много хора, искат да отидат на протеста и казват – време беше нещо да направим.Има разминавания – нещо не е точно, не е коректно направено, за да излизаме на протест“.