Лидерите на Шанхайската организация с обща декларация

Лидерите на Шанхайската организация с обща декларация

Лидерите на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) заявиха, че силовите методи се използват все по-често в глобалната политика, поради което е необходимо да се увеличи ролята на организацията в изграждането на нов световен ред, се казва в Декларацията на ШОС от Астана. Съвет на държавните глави подписа в казахстанската столица.

Документът започва с посочването, че в момента в глобалната политика, икономика и други области „текат тектонични промени“.

„Изгражда се по-справедлив и многополюсен световен ред, разширяват се възможностите за развитие на държавите, взаимноизгодно и равнопоставено сътрудничество. В същото време се засилва използването на силови методи, като системно се нарушават нормите на международното право, геополитическа конфронтация и конфликти нарастват, рисковете за стабилността в световен мащаб и в региона на ШОС се умножават“, се казва в декларацията.

На фона на този фон държавите-членки считат за необходимо „да засилят ролята на ШОС в създаването на нов демократичен, справедлив, политически и икономически международен ред“, според документа.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News