Путин: Русия не е сигурна дали Украйна ще отвърне с прекратяване на огъня

Путин: Русия не е сигурна дали Украйна ще отвърне с прекратяване на огъня

Русия не може да се съгласи на прекратяване на огъня с Украйна, тъй като Москва не е сигурна как ще отговори Киев, каза руският президент Владимир Путин пред репортери, докато приключваше пътуването си за срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана.

Путин каза, че през 2022 г. са били постигнати споразумения за изтегляне на руските войски от Киев, но не е имало отговор от Украйна. Според руския президент Западът обяснил, че Киев „не може да контролира всички свои въоръжени формирования, защото някои от тях уж не се подчиняват на централната власт“.

Путин каза, че в крайна сметка Москва „отново се изправи пред измама, тъй като всички споразумения [включващи изтеглянето на войските], които бяха постигнати в Истанбул, бяха изхвърлени на боклука“.

„И това се е случвало многократно“, продължи той.

„Ето защо сега просто не можем да обявим прекратяване на огъня с надеждата, че другата страна ще предприеме някои положителни стъпки“, каза президентът. „Не можем да позволим на врага да използва това прекратяване на огъня, за да подобри ситуацията си, да се въоръжи, да възстанови армията си чрез принудителна мобилизация и да бъде готов да продължи въоръжения конфликт.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News