Лавров ще председателства министерските дебати в Съвета за сигурност на ООН на 16-17 юли

Лавров ще председателства министерските дебати в Съвета за сигурност на ООН на 16-17 юли

Руският външен министър Сергей Лавров ще председателства министерските дебати в Съвета за сигурност на ООН на 16 и 17 юли, съобщи руското външно министерство.

„Планирани са три големи събития по време на председателството на Русия (на Съвета за сигурност на ООН – ТАСС). На 16 юли ще се проведат открити дебати на министерско ниво по темата за многостранното сътрудничество в интерес на формирането на по-справедлив, демократичен и устойчив световен ред. открити дебати на ниво министри относно ситуацията в Близкия изток ще се проведат на 17 юли. <…> Тези две събития ще бъдат председателствани от руския външен министър Сергей Лавров“, се казва в съобщението.

Третото събитие – дебати за сътрудничеството между ООН и Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), Общността на независимите държави (ОНД) и Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) – ще се проведе на 19 юли.

„Като цяло програмата на Съвета за сигурност на ООН ще бъде доста натоварена“, казаха от министерството. „Ще бъдат организирани срещи за ситуацията в Хаити, Демократична република Конго, Западна Африка и региона на Сахел, Йемен, Кипър, Колумбия, Ливан и Сирия, както и за дейността на Регионалния център на ООН за превантивни мерки. Дипломация за Централна Азия Предвижда се разширяване на мандата на Интегрирания офис на ООН в Хаити, Мисията на ООН за подкрепа на Споразумението от Худейда (UNMHA) и режима на санкции срещу Централноафриканската република.

Според министерството дневният ред включва и среща за изпълнението на резолюция 2720 на Съвета за сигурност на ООН относно хуманитарния механизъм за ивицата Газа с участието на Сигрид Кааг, старши координатор на ООН по хуманитарни въпроси и възстановяване на Газа.

„Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и отговорен участник в международната общност, Русия традиционно ще направи всичко възможно, за да осигури гладкото функциониране на този орган. Имайки това предвид, Русия ще насочи своите колеги към усилия за намиране на общ език с надлежно отчитане на интересите на всички заинтересовани страни“, казаха от министерството.

Русия пое председателството на Съвета за сигурност на ООН на 1 юли 2024 г.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News