Кръвният тест за рак на мозъка е „пробив“

Кръвният тест за рак на мозъка е „пробив“

Учените са разработили прост кръвен тест , който може да предложи ранна диагностика на глиални мозъчни тумори в бъдеще, подобрявайки резултатите за пациентите. 

Мозъчните тумори са най-смъртоносната форма на рак за деца и възрастни под 40 години. Ранното им идентифициране е от ключово значение за повишаване на процента на преживяемост на, но много тумори остават неоткрити твърде дълго. 

Кръвният тест TriNetra-Glio може да промени това. Действа чрез изолиране на туморни клетки, които са се освободили от тумора и циркулират в кръвта. След това клетките се оцветяват и могат да бъдат идентифицирани под микроскоп.

Тестът е въведен за първи път от учени от Изследователския център за мозъчни тумори към Imperial College London. Експерти казаха, че пациентите болни от рак могат да се възползват от технологията само след две години. 

„Един неинвазивен, евтин метод за ранно откриване на мозъчни тумори е от решаващо значение за подобряването на грижите за пациентите“, каза д-р Нелофер Сайед от Imperial College. „Чрез тази технология диагнозата на недостъпни тумори може да стане възможна чрез безрисков и удобен за пациента кръвен тест.“

Източник: positive.news  Превод и редакцияОТ УПОР

Още новини четете в категория Любопитно.