Кои са кандидат- кметовете за София?

Кои са кандидат- кметовете за София?

След регистрацията на Антон Хекимян като кандидат за кмет на София от ГЕРБ-СДС днес, всички неизвестни около предстоящия на 29 октомври местен вот се изясниха.

Шестима са кандидатите за кмет на София от различните партии.

Преди дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочи, че кандидатът на коалицията ГЕРБ-СДС ще бъде „нестандартно решение”. Антон Хекимян е доскорошен директор на „Новини и актуални предавания“ в БТВ, а в събота той изненадващо напусна позицията си.

„Намираме се в нестандартна ситуация, както каза Борисов преди дни. Решението няма как да бъде лесно. Решението съм го взел напълно съзнателно, лично аз, и след време, което аз поисках да ми бъде отредено, за да преценя ситуацията.

Всичко се случи миналата седмица. Имах лична среща с г-н Борисов и лично от него получих поканата да бъда кандидата на ГЕРБ за кмет на София.

Разбрах от него, че имам номинации от структурите на партията, и помолих за време да помисля, защото това не е решение, което да се вземе за секунди или минути.

Получил съм уверение, че ще имам възможност самостоятелно да взимам решенията си, обсъдили сме екип, стратегия, хора, които ще работим заедно за това София да изглежда още по-добре“.

Това каза кандидатът на ГЕРБ-СДС за кмет на София Антон Хекимян. Той и представители на ръководството на ГЕРБ дойдоха в ОИК-София, за да регистрират листата си с кандидати за общински съветници и него като кандидат-кмет.

„От 20 години живея в София. През цялото това време като журналист в БТВ съм критикувал. Осъждали сме действия в СОС, търсили сме решения и начини за това проблемите на гражданите да бъдат решени.

Имал съм решение и коментар по всеки един казус, който се е случвал тук, като водещ всяка сутрин сме показвали на зрителите.

Визията ми за София е столицата ни да бъде още по-модерен и зелен град, да е отворен към инвестиции, към младите хора, но преди всичко слагам като акцент образованието.

Не забравяме и големите инфраструктурни проекти, които да продължат да се изпълняват“, каза още Хекимян. „19 г. съм журналист, изминал съм пътя си от репортер до водещ. Преди 3 г. поех директорски пост в БТВ, признавам, че съм се замислял какво ще е моето развитие след този пост.

Получавайки предложението за това да съм кандидат на ГЕРБ, си дадох сметка, че искам да продължа да работя за обществото, просто ще е от другата страна“, каза още кандидатът.

Това, което ще направя като кампания, е да бъда близо до хората и да бъда себе си, каза още Хекимян.

Той благодари на Борисов и на структурите на ГЕРБ, „без да съм партиец, аз съм гражданин като всеки един от вас“, и допълни, че ще разчита на хората зад него от ГЕРБ, които са експерти в своята област, и ще продължат да правят „най-доброто за София“.

Регистрацията на партиите и коалициите започна на 4 септември. 51 партии и 8 коалиции са подали документи за регистрация в ЦИК, като от тях са регистрирани 29 партии и 5 коалиции.

Утре, на 26 септември, изтича срокът за регистрация на още кандидати за участие в местния вот.

На 11 септември ДПС подплати регистрацията си за местния вот с 5000 подписа.

„От ДПС заявяваме, че познаваме проблемите на хората и знаем как да ги решаваме“, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и добави, че някои хора предвиждат кампании и комуникация във виртуалните полета.

Целта на движението, обаче, е да не губи живия контакт с хората и решаване на реалните им проблеми.

Той изрази надежда изборите през октомври да не се превърнат в арена на битки, противопоставяния и разединение, а напротив – да се търси форма на обединение и конкуренцията да бъде в решаването на проблемите на хората.

„Време е за ново начало. Време е за обединение, а не за разделение и противопоставяне, както някои партии се опитват да правят”, подчерта Карадайъ.

В същия ден се регистрира и БСП като внесе 6000 подписа. От левицата са одобрили 138 кандидати за кметове и листи, като следва да бъдат одобрени още над 100.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че тръгват много сериозно към местните избори и с висока степен на готовност, като подчерта, че първи са приели предизборната си платформа.

„За нас местните избори са възможност да стане истинската промяна в България, защото промяната на върха в парламентарната власт и законодателната власт не стана.

Там промяната и статуквото се сляха в безпринципна сглобка за пари и власт и възможността това да бъде променено са местните избори“, каза още Нинова и призова гражданите да излязат да гласуват през октомври, защото „промяната е в техните ръце“.

Левицата си поставя като основна цел да промени модела „ГЕРБ“.

Първо софийската структура, а след това и централата на Позитано 20 одобри кандидатурата на Ваня Григорова за кмет на София.

„Възраждане“ се регистрира за изборите за кметове и общински съветници на 4 септември, като внесе 5345 подписа. Това са третите местни избори, на които партията ще участва.

„Оттогава насам имаме градация и се надяваме, че тези ще са много по-успешни от всички досегашни“, отбеляза Петър Петров.

Кандидатът на партията за кмет на София Деян Николов обясни, че имат доста приоритети. „Най-вече бих казал, че имаме нужда от смяна на философията, защото в София от години наред вече има един бизнес, който е абониран за обществените поръчки и трябва да се промени тази философия“, заяви той.

На 12 септември за участие в изборите се регистрираха „Има такъв народ“ с 4800 подписа.

„Партиите могат да тръгнат с всякакви амбиции, но всъщност решават хората“, каза Тошко Йорданов и добави, че е убеден, че ИТН ще се представи добре, като подчерта, че това са първите местни избори, на които се явяват, и от тази гледна точка са освободени от всякакви очаквания.

Той е категоричен, че навсякъде трябва да се направи ревизия на предишното управление, защото „кражбите и полумафиотските връзки, които имат кметове и фирми, които изпълняват обществените поръчки, са публична тайна“.

Йорданов заяви с категоричност, че „ПП и ДБ са по-брутални от ГЕРБ“, както и че „гнусният запис с нагло заявеното желание за промяна, законна и незаконна, на всякакви държавни служители и контролни органи, се изпълнява“.

Кандидат на ИТН за кмет на София е Ивайло Вълчев.

Няколко часа по-късно и съпредседателите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ отидоха, за да регистрират коалицията в ЦИК за местния вот с общо 9302 подписа.

Кирил Петков отбеляза, че вече не става дума за коалиция, а за общност, с която заявяват, че промяната продължава, че демократичните цели и ценности сега ще влязат и в местната власт.

Финансовият министър и съпредседател на ПП Асен Василев каза от своя страна, че навсякъде са успели да се обединят около кандидатите за кметове.

„Действащият финансов министър е лидер на политическа партия“, обясни той присъствието си в ЦИК.

Христо Иванов обяви, че целта на коалицията е на местните избори българските общини да могат да отворят нова страница и да тръгнат напред след дълга стагнация.

„До тук бяха преговорите. Оттук-нататък започва усилената работа в името на победата“, категоричен е съпредседателят на ДБ и допълни, че основният приоритет е България да получи възможност да избере ново бъдеще за местната си власт. А пък ген. Атанас Атанасов заяви, че те са „новата алтернатива в местната власт“.

Кандидат на ПП-ДБ за кмет на столицата е Васил Терзиев.

На 23 септември ВМРО-София регистрира своя кандидат за кмет, листа за районни кметове, кметове на кметства и общински съветници.

„ВМРО излиза с посланието сигурност и ред. Смятаме, че това е темата, по която трябва да се хвърлят огромни усилия в столицата, особено и в контекста на зачестилите трагедии на пътя, свързани в темата за пътната безопасност.

Виждате, че има зони и квартали в София, които са изключително несигурни. Хората не живеят спокойно не живеят добре, страхуват се.

Изминалите години дали заради ефектите на пандемията, на различните кризи, лиши града от инвестиции основно в сигурността.

Идеята на ВМРО е да разгърне широка програма с различни предложения, така че да направим и улиците и кварталите си по-сигурни, за да могат и нашите родители и нашите деца да бъдат спокойни.

Град, който няма сигурност не може да се развива с онези темпове, които всички ние желаем”, заяви кандидатът за кмет и председател на ВМРО-София Карлос Контрера.

Той коментира и какви са очакванията му са предстоящата предизборна кампания. “Първото очакване е да се проведе една кампания, в която столичани да разберат кой какво предлага и как ще го свърши.

За момента имаме едно общи политическо говорене и за съжаление така наречени големи фаворити – едните нямат кандидат, а другите нямат никаква конкретика”, каза Контрера.

Източник: vesti.bg

Още новини четете в категория Новини