Шок на цените на горивата

Шок на цените на горивата

Цените им се вдига заради петрола и неочаквания удар от саудитско-руския алианс, който реши да свие добива до края на 2024 г.

Скъп нефт, спрян износ на горива от Русия за Европа и затруднения в производството на част от рафинериите в Северна Африка.

Тези три фактора, събрани в момента накуп, създават перфектната буря за скоростно поскъпване на горивата, пише „24 часа“.

А то започна още през лятото, за да се ускори стръмно през септември – само през този месец цените са се вдигнали с 10 ст. Заедно с лятното натрупване горивата сега са по-скъпи поне с 30 ст. в сравнение с пролетта.

И няма изгледи да е последното покачване. Прогнозите на търговци и производители са, че най-късно до края на следващия месец бензин и дизел ще стигнат 3 лева. За сравнение – сега средната им цена е 2,87-2,89 лева, но още до края на тази седмица вероятно ще минат над 2,90 лв.

Разликата на цените в отделните градове се обяснява с логистиката.

В по-малките населени места, които са отдалечени от петролните бази, има допълнителни разходи за превоз с цистерни, което оскъпява и горивото на колонката.

У нас има и допълнителен фактор, който може да изиграе роля за цените на бензина и дизела. Парламентът се е засилил да прекрати предсрочно дерогацията, която ни позволява да ползваме руски нефт. А заради по-ниската му цена производството на продукти в България излиза по-евтино – производствената цена на бензина е 78 евроцента, докато в Румъния и Гърция е 89-90.

Подобно е положението и при дизела. Спирането на руския нефт със сигурност ще даде отражение и на котировките по бензиностанциите.

При дизела има и специфика, която е видна не само в България, но на целия европейски пазар. През пролетта на тази година например на всеки барел петрол надценката при преработката бе близо 10 долара. С наближаването на отоплителния сезон и повишеното търсене на горивата тя се е вдигнала на 40 долара.

А цялостно цените на горивата се тласкат нагоре основно от петрола, който вече трайно се задържа над 95 долара за барел, а има редица прогнози, че може да стигне и 100 долара. Високите котировки са резултат от съчетаването на два фактора. От една страна, са по-добрите от очакваните резултати в големите икономики и най-вече в САЩ. А когато производството върви, има голямо потребление. Тази година дори се стига до рекорди – безпрецедентните 101,8 млн. барела средно на ден.

От друга страна, е стремежът на Саудитска Арабия и Русия да ограничат предлагането. Това намалява запасите на държавите и вдига цените.

Източник: dnesplus.bg

Още новини четете в категория Новини