КЕВР наложи 604 хил. лв. глоба на АЕЦ „Козлодуй“ за злоупотреби

КЕВР наложи 604 хил. лв. глоба на АЕЦ "Козлодуй" за злоупотреби

На закрито заседание, проведено на 16.04.2024 г., Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие решение, с което наложи имуществена санкция в размер на 604 064 лв. на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД за неразрешено използване (търговия) с вътрешна информация, съобщават от Комисията.

Дружеството е санкционирано заради сключени сделки на 31.10.2021 г. и на 1.11.2021 г. в нарушение на забраната относно интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия (REMIT), съобщава БТВ.

Глобата е 10% от размера на извършените сделки, чиято обща стойност малко над 6 милиона лева, съобщиха за bTV Бизнес Новините от КЕВР.

Това е четвъртото решение на енергийния регулатор за налагане на имуществени санкции на енергийни дружества за злоупотреби на пазара на едро с енергия. 

С решение от 25.11.2022 г. Комисията санкционира НЕК ЕАД и още пет дружества, като им наложи имуществени санкции с общ размер 1 258 419 лв.

С друго решение, взето на на 23.03.2023 г., КЕВР наложи имуществена санкция в размер на 165 238 лв. на „Енерджи Съплай“ ЕООД за извършена забранена манипулация на пазара, чрез разслояване на нареждания (layering) и издаване лъжливи поръчки (spoofing). 

Третото решение на Комисията за налагане на санкции е прието на 14.11.2023 г.. С него две дружества – „Мост Енерджи“ АД и „Кумер“ ООД бяха санкционирани с общо 2 114 052 лв. за извършена пазарна манипулация чрез изпращане на подвеждащи сигнали и/или определяне на цени на изкуствено равнище. 

Комисията продължава да работи активно и по други образувани производства за установяване на евентуални нарушения на забраната за манипулация на пазара на едро на енергия и/или търговия с вътрешна информация. Целта на КЕВР е ефективно да възпрепятства злоупотреби от пазарни участници, които извършват манипулативни сделки на организираните пазари за търговия с енергийни продукти на едро и/или извличат неправомерни печалби. 

По този начин регулаторът гарантира правилното функциониране и прозрачност на свободния пазар на едро с енергия, както и формирането на справедливи пазарни цени на електрическа енергия и природен газ.

 

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News