Премахнати са плочите с надписа от Паметника на Съветската армия

Премахнати са плочите с надписа от Паметника на Съветската армия

Днес са били премахнати увредените плочи с надписа от Паметника на Съветската армия, става ясно от съобщение на областната управа на София-град.

„Областният управител на област София Вяра Тодева днес предприе действия по консервация на постамента на Паметника на Съветската армия на територията на Княжеската градина“, съобщиха от пресцентъра на институцията. „Предприеха се действия по премахване на разместените и компрометирани облицовъчни плочи с надписа от паметника.“ 

Действията по консервация на постамента са в изпълнение на заповед на главния архитект на Столичната община от 20.03.2023 г., издадена след обследване на състоянието на монумента.

От областната управа напомнят и за определенията на Върховния административен съд, с които се обезсилват поради липса на правен интерес двете разпореждания на Административен съд София – град за безусловно спиране на действията по демонтажа на монумент „Паметник на Съветската армия“. Жалбите бяха внесени от Сдружение „Изправи се.БГ“ и група физически лица и партия „Възраждане“.

 

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News