Какви са позициите на партиите за промените в Конституцията?

НС гласува на първо четене промените в НПК

Ще има ли структурна реформа на Висшия съдебен съвет и как ще се определят служебните кабинети. Депутатите гледат на първо четене предложенията за промени в Конституцията.

Те са внесени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Вносителите на промените поставиха няколко акцента – независимост на съда, отчетност и прозрачност на прокуратурата, както и да няма служебни правителства, които на практика да позволят да функционира полупрезидентска република.

От БСП посочиха, че има повече от 50 отрицателни становища по промените в Конституцията, като се обявиха против възможността на висши държавни длъжности да застават хора с двойно гражданство.

От ДПС казаха, че между двете четения ще работят за това мандатът на главния прокурор да бъде само един и то 5-годишен.

„Има такъв народ“ са на мнение, че тези промени се правят само за един човек или за няколко души.

„Най-важното в тази Конституция и промяната ѝ е съдебната реформа. Това, което години наред се говореше за разделянето на съвета, за повече съдии, за по-малко прокурори, по-малко политика. За 3 март видях напрежението в обществото – няма да го подкрепя“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Записано е сега, но между първо и второ четене ще го променим. 5 години – това е нашето изискване, за да подкрепим Конституцията. Ако някой иска повече мандати за главния прокурор, ние няма да подкрепим Конституцията“, допълни Делян Пеевски от ДПС.

„Ние трябва да решим проблема за прокуратурата – затова да имаме една деполитизирана, независима, отчетна демократично и ефективна прокуратура. И намирането на правилното решение при разглеждане на модела на служебните кабинети, така че да не позволяваме възникването на подобни президентски режими на управление на държавата“, коментира Христо Иванов от ПП-ДБ.

„Никога няма да подкрепим висши държавни политически постове да се заемат от хора с двойно гражданство, защото това означава, че българските ръководители и държавници ще служат на двойни интереси. Какъв ви е резултатът – кюлчетата и Барселонагейт са закрити на Борисов, а вчера и делото на Кирил Петков за двойното гражданство прекратено. Вие си постигнахте целта – пералнята работи няколко месеца“, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

„Това е Конституция за един човек или в най-добрия случай за няколко души. Не ни харесва президентът например – ами окастряме му правомощията по отношение на служебния кабинет, назначаването на висшите съдии, за регулаторите. Не ни харесва главният прокурор – ами добре, ще го направим нещо като церемониалмайстор на прокуратурата“, каза още Гроздан Караджов, депутат от „Има такъв народ“.

Източник: БНТ