Как свещеници станаха руски шпиони по презумпция?

Прогоненият архимандрит Вассиан: Опитват се да преориентират православна България в друга посока, но българският народ не приема това (видео)

Това съобщи на брифинг градският прокурор на София Илияна Кирилова, след като по-рано днес депутатите Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Ивайло Мирчев подадоха сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността, стопанисването и експлоатацията на храма „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в София, известен като Руската църква.

Софийската градска прокуратура ще изиска доклада на ДАНС, въз основа на който са изгонени от България предстоятелят на Руската църква Васиан Змеев и двамата беларуски свещеници.

„Ще видим какво има в доклада, защо не сме били уведомени и дали действително по този доклад ние можем да повдигнем и обвинение“, допълни тя.

Заместник-градският прокурор Христо Кръстев уточни, че според разпространената информация експулсираните руски граждани са извършвали шпионство на територията на Република Северна Македония, което не е престъпление според българското законодателство.

„Предполагаме, че ДАНС е взела превантивни мерки за експулсирането на тези руски граждани предвид предоставените данни от Скопие на София“, каза още той.

Как свещеници станаха руски шпиони по презумпция?

По отношение на сигналите за собствеността на храма, прокурор Кирилова заяви, че те са два. Единият е от четиримата депутати, а другият е от гражданско сдружение БОЕЦ.

„Въпросът за собствеността на храм „“Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ има два аспекта – единият е правото на собственост като понятие в гражданството право и другият въпрос е свързан с каноническото право.

Ние, като прокуратура, ще се запознаем с документите, които са дали право на собственост и е издаден съответен акт от нотариус.

Естествено ще поискаме и документи относно каноните на нашата църква по отношение на служенето в този храм и спирането на достъпа на вярващи, които има своето право конституционно да изповядват своята вяра.

Още повече че там се намира и гробът на свети Серафим, който след обявяването му за светец прави църквата общодостъпна и обществена сграда“, обясни градският прокурор на София.

Христо Кръстев допълни, че преписката е разпределена на случаен принцип на прокурор от СГП, който от своя страна е възложил проверка по случая на ДАНС.

„Агенцията трябва да провери факти и обстоятелства относно собствеността и правото на ползване на земята и на сградата на православния храм „Свети Николай Мирликийски“.

В тази връзка ще бъдат изискани документи от Агенцията по вписванията, Столична община, Държавния архив и Българската православна църква.

Ще бъде изискано и становище от Дирекция по вероизповеданията, както и сведения от лица, които могат да изложат факти, които интересуват самата проверка“, каза още Кръстев.

По думите му прокуратурата не може да се произнесе кой има право да извършва религиозни обреди в храма и кой трябва да го отвори.

„СГП ще извърши проверка само върху придобиването на собствеността върху земята и сградата, като ще се установява дали има извършени престъпления във връзка с прехвърлянето на собствеността и с представянето на документи по повод издаването на констативния нотариален акт през 1997 година на посолството на Руската Федерация“, добави Кръстев.

Срокът за извършване на проверката е 3 месеца и след това наблюдаващият прокурор трябва да се произнесе има ли извършено престъпление или не.

Заместник-градският прокурор изясни, че ако има спор върху собствеността, то той може да бъде решен само от българския съд.

„Прокуратурата ще разследва дали при предоставените документи има неистински, дали има създадено заблуждение 

Вчера от Агенцията по вписванията съобщиха, че руското посолство има акт за собственост на Руската църква.

Храмът беше затворен след експулсирането на предстоятеля ѝ Васиан Змеев и двама беларуски свещеници. Патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да извършват богослуженията в храма, а от кабинета „Денков“ обявиха готовност държавата да съдейства за възстановяване на богослуженията в храма.

Източник: dnes.dir.bg

Още новини четете в категория Новини