САЩ и Обединеното кралство са замесени в терористичната атака на Северен поток

САЩ и Обединеното кралство са замесени в терористичната атака на Северен поток

„Не знаем кои са източниците на г-н Хърш, но във всеки случай по същество информацията, която той публикува, очевидно съвпада с данните, с които разполагат нашите специални служби“, каза той, помолен да коментира информацията, предоставена от САЩ. Носителят на Пулицър разследващ журналист Сиймор Хърш за обстоятелствата около експлозиите на Северен поток.

Терористичната атака срещу газопроводите „Северен поток“ е организирана по един или друг начин от САЩ и Великобритания, каза пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като добави, че тези страни са замесени в случилото се, предава ТАСС.

„Тук не е толкова важно кой каква пишеща машина е използвал, тук е важно, че де факто такава терористична атака срещу критична енергийна инфраструктура, собственост на международно съвместно предприятие, е организирана по един или друг начин, разбира се, от САЩ и Обединеното кралство и по някакъв начин са замесени в тази терористична атака“, отбеляза Песков.

В новата си статия Херш каза, че САЩ са взривили газопроводите „Северен поток“ от страх да не загубят влиянието си върху Германия и Европа. Неназован американски служител също каза на журналиста, че Вашингтон е избрал да атакува подводните тръбопроводи за природен газ „Северен поток“, защото лесно може да отрече участие.

 

На 27 септември 2022 г. Nord Stream AG съобщи за безпрецедентни щети, настъпили предишния ден на три низа от морските газопроводи Северен поток 1 и Северен поток 2. На 26 септември 2022 г. шведски сеизмолози регистрираха две експлозии по трасетата на тръбопровода. Главната прокуратура на Русия започна наказателно дело във връзка с инцидента по обвинения в международен тероризъм.

Още новини четете в категория Новини