АКТУАЛНИ

Изминалият месец май е най-горещия в историята!

Изминалият месец май е най-горещия в историята!

Светът преживя най-горещия месец май в историята на измерванията и той е 12-ият пореден изминал месец с подобрени температурни рекорди, съобщи Службата на ЕС за климатичните промени „Коперник“, предава БТА.

Средната температура на въздуха е била 15,9 градуса по Целзий миналия месец, което е с 1,52 градуса по-висока от средната за май от прединдустриалната епоха.

Новият доклад на „Коперник“, представен на Световния ден за опазване на околната среда – 5 юни, беше отбелязан и от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, който за пореден път изрази загриженост за климатичните промени.

В реч в Ню Йорк той сравни заплахата, която представляват те за човечеството, с тази от метеорита, унищожил динозаврите.

С поредицата от рекорди „средната световна температура през последните 12 месеца (юни 2023 г. – май 2024 г.) е най-високата, регистрирана някога“, сочат данните на „Коперник“. Тя е „с 1,63 градуса по Целзий над средна стойност от прединдустриалната епоха 1850-1900 г.“, когато емисиите на парникови газове все още не водят до затопляне на планетата ни.

През последното десетилетие (2014-2023 г.) средното покачване е 1,19 градуса в сравнение с 1850-1900 г., сочи проучване, публикувано в сряда в списание Earth System Science Data и включващо около 60 водещи изследователи.

През 2024 г. природният климатичен феномен „Ел Ниньо“, който през последната година засилваше последиците от глобалното затопляне, „показва признаци на своя край“, обяви Световната метеорологична организация (СМО) в понеделник.

Противоположното явление – „Ла Ниня“, синоним на по-ниски температури в световен мащаб, трябва да настъпи по-късно тази година, отбелязват още от СМО.

Това захлаждане обаче може да бъде средно много малко в сравнение със затоплящия ефект на човешките емисии, предупреждават климатолозите.

 

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News