Индийският премиер: Отношенията със студената Русия никога не замръзват

Индийският премиер: Отношенията със студената Русия никога не замръзват

Русия е известна като студена страна, но отношенията между Москва и Ню Делхи винаги са топли, каза индийският премиер Нарендра Моди.

„Първото нещо, за което си мислят индийците, когато чуят думата „Русия“, е, че Русия е застанала до Индия през цялото време. Русия е истински приятел на Индия“, посочи Моди на среща с членове на индийската общност в Москва.

„Температурата понякога пада под нулата в Русия, но температурата винаги е над нулата в индийско-руските отношения“, добави той.

Моди подчерта, че „Русия остава доверен приятел на Индия при всякакви метеорологични условия“. „Когато нашите студенти останаха в зоната на бойните действия [в Украйна], [руският] президент [Владимир] Путин им помогна да се евакуират безопасно“, уточни той.

Индийският премиер пристигна в Москва в понеделник за 22-рата среща на върха Русия-Индия. Преди да замине, Моди каза, че очаква с нетърпение срещата с Путин, когото нарече приятел. Според индийския премиер специалното и привилегировано стратегическо партньорство между Индия и Русия е напреднало през последните десет години, включително в областите енергетика, сигурност, търговия, инвестиции, здравеопазване, образование, култура и туризъм. Той подчерта, че Индия и Русия „се стремят да играят подкрепяща роля за мирен и стабилен регион“.

Лидерите на Русия и Индия проведоха неофициална среща в резиденцията на Путин Ново-Огарьово край Москва в понеделник вечерта. Официални разговори с участието на делегациите на двете страни се очакват във вторник.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News