Доналд Тръмп заяви, че очаква съперникът му Джо Байдън да остане в надпреварата

Доналд Тръмп заяви, че очаква съперникът му Джо Байдън да остане в надпреварата

Кандидат-президентът на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп заяви, че очаква съперникът му и настоящ държавен глава Джо Байдън да остане в надпреварата за Белия дом въпреки засилващите се призиви в собствената му Демократическа партия да отстъпи на по-млад кандидат, съобщи Ройтерс, предаде БТА.

Тръмп заяви, че Байдън ще откаже да се оттегли от кампанията заради егото си и отбеляза, че президентът е осигурил партийната си номинация с гласовете на делегатите, подкрепили го по-рано тази година на първичните избори на Демократическата партия. Байдън на няколко пъти заяви, че остава в надпреварата.

„Интересното е, че има много власт, защото получи делегатите. Знаете, като е получил делегатите, освен ако сам не се откаже, не могат да направят нищо за отстраняването му, като изключим 25-ата поправка“, заяви Тръмп в телефонно интервю за „Фокс Нюз“.

Въпросната поправка на Конституцията на САЩ позволява на вицепрезидента и на членовете на правителството да обявят президента за неспособен да упражнява правомощията си, прехвърляйки поста на вицепрезидента като служебен държавен глава. Няма индикации, че настоящият вицепрезидент Камала Харис или водещите демократи биха прибегнали до този вариант.

„Има си его и не иска да се оттегля. Изглежда ми, че иска именно това“, заяви Тръмп. Интервюто се проведе на фона на сътресения за демократите след катастрофалния дебат на Байдън срещу Тръмп на 27 юни, който предизвика засилващи се призиви в неговата партия той да се оттегли от кампанията.

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News