Илон Мъск съобщи, че човешки пациент е получил мозъчен имплант на Neuralink

Илон Мъск: Байдън е лъжец

Подробностите са оскъдни, но съоснователят на Neuralink Илон Мъск казва, че първоначалните резултати са „обещаващи“.

Илон Мъск написа в социалната медийна платформа X в понеделник, че първият човешки пациент е получил мозъчен имплант, разработен от неговата компания Neuralink.

След години на забавяне, през есента Neuralink започна да набира пациенти за клинично изпитване, след като получи одобрение от Американската администрация по храните и лекарствата и Съвета по въпросите на етиката.

Компанията разработва устройство, наречено „неврокомпютърен интерфейс“. Мъск казва, че крайната цел на Neuralink е „да постигне симбиоза с изкуствения интелект“, но засега той започва с много по-скромна цел: да позволи на парализирани хора да контролират курсора или клавиатурата с мозъка си.

В брошура за проучването Neuralink обяснява, че набира доброволци с квадриплегия или парализа на четирите крайника, дължаща се на увреждане на цервикалния гръбначен мозък или амиотрофична латерална склероза (ALS) и които са на възраст поне 22 години. Очаква се завършването на проучването да отнеме шест години.

В своята брошура компанията казва, че ще използва хирургически робот, разработен от нея, за да постави импланта в областта на мозъка, която контролира намерението за движение.

Веднъж поставено, устройството с размер на монета, е проектирано да записва и предава безжично мозъчни сигнали към приложение, което декодира тези сигнали.

В публикацията си в понеделник Мъск добави, че пациентът се „възстановява добре“ и че „първоначалните резултати показват обещаващо откриване на невронни пикове“. Но може да минат месеци, преди да разберем дали пациентът може успешно да използва импланта за управление на компютър или друго устройство. Човекът ще трябва да се възстанови от операцията, а обучението да използва BCI може да отнеме няколко седмици.

Пациентът на Neuralink далеч не е първият, получил BCI. Няколко десетки хора по света са оборудвани с устройствата като част от изследователски проучвания. Първият, Мат Нагъл, направи това през 2004 г. През годините тези системи позволиха на парализирани хора да играят видео игри, да движат роботизирани ръце и да пишат имейли, използвайки само мислите си.

Доскоро BCI бяха до голяма степен изследвани в академични лаборатории.

Те изискваха тромави настройки с помощта на дебели кабели, което ги правеше непрактични за използване у дома. Системата на Neuralink е проектирана да бъде безжична и записва невронната активност чрез повече от 1000 електрода, разпределени в 64 нишки, всяка по-тънка от човешки косъм. Най-разпространеното устройство, използвано в изследванията на BCI, масивът Utah, записва от 100 електрода.

Компанията Neuralink неведнъж е предизвиквала спорове, особено около отношението към лабораторни животни. Разследване на WIRED през септември описва как някои от маймуните са умрели в резултат на тестването на мозъчните импланти на компанията. Съобщава се, че компанията е изправена пред федерално разследване, свързано с нейното отношение към животни. И този месец доклад на Reuters разкри, че Neuralink е глобена за нарушаване на правилата на Министерството на транспорта на САЩ относно пренасянето на опасни материали.

От основаването на Neuralink през 2016 г. се появиха няколко компании, които комерсиализират тези системи. Един от конкурентите, базираната в Ню Йорк Synchron, не само изпревари Neuralink с имплантирането на своя BCI в хора, но беше доказано, че устройството му е безопасно и позволява на пациенти с парализа да сърфират в мрежата и да правят онлайн пазаруване и банкиране, докато са у дома.

Neuralink не уточнява къде се провежда изследването или колко пациенти ще бъдат включени.

Компанията е създала регистър на пациенти за потенциални участници, за да научат дали отговарят на условията за проучването. Той не е регистриран в ClinicalTrials.gov, централна база данни с информация за клинични проучвания, финансирани или спонсорирани от индустрията и правителствени агенции.

В момента единствените налични подробности за операцията на Neuralink идват от един туит на Мъск.

Въпреки че е рано да се говори за сливането на човешкия мозък с AI, това би представлявало критичен крайъгълен камък за едно обещаващо устройство.

 

Източник: wired.com//Превод: Opposition

 

Още новини четете в категория Свят