Илияна Йотова: Териториалните  планове, внесени в ЕК от българското правителство, не отговарят на механизма за солидарен преход

Илияна Йотова: Териториалните  планове, внесени в ЕК от българското правителство, не отговарят на механизма за солидарен преход

Териториалните  планове, внесени в ЕК от българското правителство, не отговарят на механизма за солидарен преход, не гарантират социалната справедливост и поставят под риск енергийната сигурност на страната ни.

Това заяви  в Благоевград вицепрезидентът Илияна Йотова, която беше гост на Националната научна конференция, посветена на 230 годишнината от рождението на Неофит Рилски, чийто домакин е Югозападният универтитет. 

На практика е невъзможно България да изтегли териториалните планове, вече внесени в Европейската комисия. Малко вероятно е и да предоговори пакета за справедлив преход. Според вицепрезидента Илияна Йотова не са изпълнени поне три условия по механизма за справедлив енергиен преход:

„Те не отговарят поне по три показателя. Заместващи мощности, така че да се гарантира стабилността на електроенергията в България. На второ място мощностите, които осигуряват балансите за енергийна сигурност не само в страната, но на целия регион. И трето и не на последно място т. нар. „социален пакет“. За съжаление съм песимист, че нещо кой знае какво може да бъде предоговорено с ЕК от целия опит, който имам с институциите. Много трудно ЕК се отказва от нещо, което вече самата държава членка е потвърдила веднъж“.

Вицепрезидентът коментира и решението на парламентарната комисия по енергетика, от 2026 година битовите потребители да излязат на свободния  пазар.  Според Йотова това решение е „екзотично“, най-малкото защото  от 2011 година досега страната ни не е изградила необходимата инфраструктура:

„Това ще се случи, ще бъде добре написано в папките. Всъщност България не е готова за това“.

Показатнелно е, че  в тази ситуация правителството не отваря темата за изграждане на втора атомна централа, която ще върне лидерските позиции на България в региона:

„Ние имаме една енергийна стратегия, която беше направена от служебния кабинет и която би трябвало да влезе под някаква форма и в новата, която разбираме, ще се пише следващия месец-два. Там бяха заложени както продължаване дейността и функциите на централата ни в Козлодуй, така и втора. Сега вече, повярвайте ми, не мога да се ориентирам какво точно искат и какво ще напишат“.