Хусите и ислямската съпротива в Ирак атакуват търговски кораби в израелската Хайфа

Хусите и ислямската съпротива в Ирак атакуват търговски кораби в израелската Хайфа

Йеменското движение Ансар Аллах (Хути) проведе съвместна операция с движението Ислямска съпротива в Ирак, атакувайки четири търговски кораба в израелския пристанищен град Хайфа, каза военният говорител на движението Яхя Сария.

По думите му движението е атакувало два циментови кораба и два кораба за насипни товари, чиито собственици са „нарушили забраната за влизане в пристанищата на окупирана Палестина“.

Освен това движението съобщи, че неговите дронове са атакували пътуващия за Хайфа кораб за добитък Shorthorn Express в Средиземно море.

„И двете операции успешно достигнаха целите си. Ударите бяха прецизни и директни“, каза Сариа пред собствеността на хутите телевизия Ал-Масира.

На 6 юни хусите съобщиха за първата си атака срещу израелски цели, извършена съвместно с Ислямската съпротива в Ирак, общ термин за мрежа от базирани в Ирак шиитски ислямистки бунтовнически групи. На този ден Сария обяви, че кораб, превозващ военно оборудване до израелското пристанище Хайфа, е бил атакуван.

След ескалацията на палестинско-израелския конфликт в ивицата Газа, хусите предупредиха, че ще нанесат удари на израелска територия, като същевременно забраняват на кораби, свързани с еврейската държава, да преминават през водите на Червено море и протока Баб ел Мандеб до Тел Авив прекрати военната си операция срещу палестинската радикална групировка Хамас в оживения анклав. От миналия ноември хусите са атакували десетки цивилни кораби в Червено море и Аденския залив.

В отговор САЩ и техните съюзници започнаха операция Prosperity Guardian, целяща да гарантира както свободата на корабоплаването, така и безопасността на морския трафик в Червено море. Впоследствие въоръжените сили на Съединените щати и Обединеното кралство започнаха да нанасят съвместни удари по държани от бунтовниците позиции в няколко йеменски града, използвайки самолети, военни кораби и подводници, насочвайки се към ракетни обекти на хутите, дронове и радиолокационни системи.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News