Захарова: Русия ще предприеме мерки за предотвратяване на атаките на Киев срещу енергийни съоръжения

Захарова: Русия ще предприеме мерки за предотвратяване на атаките на Киев срещу енергийни съоръжения

Русия ще предприеме всички мерки, за да лиши правителството на Киев от възможността да нанася удари по енергийни обекти, заяви официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки последните украински атаки срещу град Енергодар.

„Систематичният характер на украинските атаки срещу атомната електроцентрала в Запорожие и други руски енергийни съоръжения разкрива доста установена и преднамерена тенденция, насочена към нанасяне на непоправими щети на руската икономика и създаване на риск от причинена от човека катастрофа, която ще застраши сигурността на целият европейски континент е изложен на риск“, каза тя.

„Осъзнавайки колко ненадежден е режимът на [украинския президент Владимир] Зеленски, страната ни ще предприеме всички необходими мерки по отношение на него, за да лиши режима в Киев от възможността да извършва атаки от този вид.

„Не за първи път режимът на Зеленски показва пълното си пренебрежение към въпросите на сигурността на гражданските ядрени съоръжения. Това се проявява, наред с други неща, в тяхната упоритост да създават рискове за персонала на АЕЦ, изпълняващ задълженията си, и в опитите да оказват външно влияние върху вземането на решения от персонала на централата“, продължи тя.

Захарова каза още, че Москва прави всичко възможно да осигури подходяща работна атмосфера за персонала на електроцентралата, включително чрез подобряване на социалните и икономически условия в съседния град Енергодар и ремонт на инфраструктурата.

„Ние правим всичко възможно, за да задоволим всички нужди на населението там, както и да защитим хората от киевската хунта и нейните нечестиви провокативни действия“, добави говорителката.

„Въпреки това трябва да признаем, че персоналът на АЕЦ „АЕЦ“ и членовете на техните семейства, включително деца, продължават да получават заплахи от украинските специални служби. Очевидно киевският режим няма намерение да се откаже от политиката си на сплашване на персонала на централата чрез шантаж и интензивни психологически действия. натиск“, каза тя.

Въоръжените сили на Украйна атакуваха енергийната инфраструктура на Енергодар на 19 и 21 юни.

На 19 юни четири украински дрона унищожиха подстанция „Луч“, което предизвика няколкочасови прекъсвания на електрозахранването и водоснабдяването в града. На 21 юни генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси каза, че щетите, понесени от подстанция Луч, са имали пряко въздействие върху ядрената безопасност и сигурност.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News