НАП подкарва Tik-Tok и YouTube звезди за укриване на данъци

НАП подкарва TikTok и YouTube звезди за укриване на данъци

НАП започва засилени проверки на създателите на видеоклипове в социалните мрежи, които укриват приходи и не плащат данъци. От миналия месец агенцията е насочила вниманието си към доходите, генерирани от фенове и зрители чрез вътрешни механизми на съответните платформи. Преди това тези приходи оставаха незабелязани от данъчните, но сега те попадат под техния радар.

Публичен факт е, че известни и по-малко известни личности използват платформи

като TikTok, Facebook, Instagram и YouTube, за да споделят своето оригинално съдържание, предимно под формата на видеоклипове. За да насърчат тази област, социалните медийни платформи разработиха методи, позволяващи на потребителите да изразят своята подкрепа за любимите си интернет звезди по по-ангажиращ начин от просто харесване или поставяне на сърце. Въведена е опция за реални парични преводи, която позволява на зрителите да допринасят финансово за своите любими създатели на съдържание, като по този начин ги мотивират да продължат да създават подобно съдържание.

В Tik-Tok потребителите могат да купуват виртуална валута, наречена „коини“ с истински пари директно в приложението. След това тези монети могат да бъдат изразходвани за закупуване на „gifts“ – колекция от персонализирани емотикони и анимации – които потребителите могат да изпращат на създателите на съдържание по време на предаванията им на живо или докато гледат видеоклипове по-късно.

Когато създателят на съдържание получи тези подаръци,

Tik-Tok ги преобразува във виртуалната валута „diamonds“. Авторите на видеоклипове имат възможност да осребрят своите диаманти в действителни пари, които след това се превеждат в тяхната свързана банкова сметка. Tik-Tok начислява комисионна върху транзакцията, преди да прехвърли останалата сума на създателя на съдържание.

В Ютюб пък има т.нар. суперчатове и суперанимирани стикери, за които зрителите плащат, ако са доволни от гледаното. В тази мрежа феновете могат и да се абонират за канала на автора срещу месечна такса. В Инстаграм пък по време на излъчвания на живо феновете могат да купуват т.нар. значки, за да подкрепят своите любими автори. Мрежите превеждат парите на автора, като удържат процент. Стимули за автори има дори и във вече смятаната за пенсионерска социална мрежа Фейсбук.

В популярния сайт OnlyFans, 

се генерира значителен приход. Потребителите могат да се абонират за профила на създател на съдържание срещу месечна такса, което им дава достъп до ексклузивно съдържание като изображения, видеоклипове и публикации. Освен това има възможност за даване на бакшиши. Платформата таксува 20% комисионна върху всеки получен лев, а останалите средства се изплащат на създателя.
Във всяка платформа има предупреждение към авторите, че те трябва да декларират приходите си и да плащат съответните данъци. Въпреки това се оказва, че голяма част от набралите популярност в интернет автори не го правят, а НАП е надушила това. От службата вече са започнали проверки и ревизии на физически лица, които получават доходи от социалните мрежи. Възложени са 28 контролни производства на лица, получаващи доходи от публикуване на съдържание в социалните мрежи, за споделяне на видеосъдържание, заявиха за „Телеграф“ от НАП.

Някои лица с недекларирани доходи са обект

на проверки от Националната агенция за приходите (НАП), които обхващат период до пет години назад. Проверките зависят също от датата на регистрация на профилите в социалните медии. Към момента установените неплатени данъци и социални осигуровки възлизат на суми между 1000 лв. и 30 000 лв. на човек. След изпращане на покани към въпросните лица, някои от тях доброволно са покрили задълженията си.
От НАП напомниха на създателите на съдържание в социалните медии да декларират и изплащат всички получени от тях приходи. За тази цел НАП предлага удобен онлайн инструмент, който позволява тези дейности да се извършват по електронен път и без физическо посещение на техните офиси.

В Tик-Ток всяка монета (коин) струва около 1,5 цента (3 стотинки)

и може да се купи в различни пакети по бройки. Например 65 монети за 2 лв. или 1321 монети за 40 лв., или дори 16 500 монети за 500 лв. С тях потребителите си купуват разнообразни гифтове като панди (15 стотинки), италианска ръка (15 ст.), любовен взрив (75 ст.), слънчев крем (1,50 лв.), дъгоповръщане (3 лв.), концерт (15 лв.), богаташ съм (30 лв.), и драма кралица (50 лв.). Когато някой Тик-Ток потребител хареса видео, той праща съответния подарък на автора, който след това го превръща в кеш по банковата си сметка.
В повечето случаи става дума за недекларирани доходи по Закона за данъците върху доходите на физически лица. Приходите от социални мрежи не подлежат на облагане с ДДС, но авторите са длъжни да си направят регистрация по ЗДДС, ако получат повече от 100,000 лв. за период от 12 месеца. От НАП обясняват, че в годишната данъчна декларация парите от Тик-Ток гифтове влизат в категория „дарения и бонуси“ и се облагат с данък от 10%. Продажбата на диаманти в Tик-Ток пък НАП третира като доходи от прехвърляне на права или имущество или продажба на финансови активи. И там ставката е 10%, но има и признаване на 10% нормативно признати разходи. Всичко това обаче важи при по-малки и по-редки преводи. Най-известните автори, които получават гифтове непрекъснато, отиват на 15% ставка, защото се води, че извършват дейност „по занятие“.

Източник: Флагман.бг, SafeNews.bg

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News