Хиляди украински военнослужещи се предават на руските сили по специалната радиочестота 149 200 „Волга“

Хиляди украински военнослужещи се предават на руските сили по специалната радиочестота 149 200 "Волга"

Около 10 000 украински военнослужещи вече са се предали на руските сили по специалната радиочестота 149 200 „Волга“, която работи от средата на лятото, съобщиха оперативните служби за ТАСС.

„Сега повече от 10 000 украински военнослужещи вече избраха живота и използваха честотата 149.200 „Волга“, за да се предадат. Пленниците се хранят, оказват им се всички необходими медицински грижи“, каза източникът, отбелязвайки, че специалната радиочестота работи по всички направления от линията на бойните действия в зоната за специална военна операция.

Той посочи, че напоследък се е увеличил броят на пленниците, които се предават. Това се дължи, наред с други неща, на проруския ъндърграунд, чиито активисти разпространяват информация за възможността за капитулация в зоната за специална военна операция в тези градове, контролирани от украинските въоръжени сили.

„Вече има случаи в [фронтовото село] Работино, когато украински бойци са използвали честота 149 200 „Волга“, за да се предават на цели групи“, казаха за ТАСС от Съюза на ветераните от Специалната военна операция.

Честотата 149.200, която може да бъде достъпна по всяко цифрово радио, е специално предназначена да бъде използвана от украинските военнослужещи като канал за съобщаване на намерението им да се предадат на руските военни, които след това могат да ги локализират и да ги пленят безопасно, като по този начин спасят Украинските военнослужещи да рискуват живота си, пресичайки минни полета, за да достигнат руските линии. Проектът е в действие от средата на лятото.