Германия към 480 000 украинци: Време е да започнете работа

Германия към 480 000 украинци: Време е да започнете работа
480 000 души в трудоспособна възраст получават помощи. Завишават изискванията към тях.

„Сваляме езиковата бариера по-ниско, време е да започнете работа“. Това изказване на германския министър на труда Хубертус Хайл бе адресирано към бежанците от Украйна и по-точно към тези в трудоспособна възраст. Казаното от министъра представлява на практика промяна на досегашната политика на германското правителство. Ден по-късно канцлерът Олаф Шолц фактически потвърди промяната на курса.

От лятото на 2022 година бежанците от Украйна се ползват със специален статут в Германия – получават по-големи парични помощи от останалите кандидати за убежище, а имат и по-добри възможности за започване на работа. Към юни 2023 година около 480 000 украински граждани в трудоспособна възраст са получавали държавни помощи.

Промяната в курса се дължи на миграционната криза, която през тази година рязко се задълбочи в целия ЕС, а в Германия доведе до подем на дяснопопулистката партия „Алтернатива за Германия“.

Освен това германското правителство трябва спешно да реши проблема с бързо нарастващия недостиг на работна ръка на германския пазар на труда, който все повече спира икономическото развитие на страната. Предвидено е също изискванията към украинските бежанци да бъдат завишени. Докато германските безработни са задължени да представят редовно доказателства пред Агенцията по заетостта за това, че си търсят работа, досега нямаше подобно изискване към украинците.

Сега това ще се промени. За да продължат да получават държавните помощи, те ще бъдат задължени да докладват на всеки шест седмици за това как върви търсенето на работа. На тези, които не желаят да сътрудничат или отказват предложената работа, според министъра на труда Хубертус Хайл може да бъдат намалени плащанията.

В същото време мнозинството (около 66%) от украинските бежанци, приети в Полша и Чехия, вече имат работа, съобщава вестник „Ди Велт“. Причината е в това, че във въпросните две страни финансовите помощи от държавата са много по-ниски, отколкото в Германия, а освен това те са ограничени по време.

(Със съкращения)

Източник: Труд