EURONEWS: Швеция изпраща войски на фронтовата линия на НАТО

EURONEWS: Швеция изпраща войски на фронтовата линия на НАТО

Страната се готви да се присъедини към водения от САЩ алианс, въпреки че все още е изправена пред съпротивата на Унгария.

Швеция ще изпрати бойни части в Латвия, докато страната се подготвя за възможно членство в НАТО. 

Шведските войници ще формират част от първата отбранителна линия срещу потенциална руска инвазия в Балтика. 

Въпреки че страната все още не се е присъединила официално към водения от САЩ военен съюз, Швеция вече започва да действа активно в рамките на НАТО.

Стокхолм ще изпрати батальонна единица от около 600-800 войници и тежка броня, за да стане част от „Засиленото предно присъствие“ на НАТО.

Батальонът ще остане в Латвия на шестмесечна ротация. 

След инвазията на Русия в Украйна, Швеция направи опит да се присъедини към алианса през май 2022 г., като се отказа от дългогодишна политика на неутралитет, въпреки че беше тясно свързана с блока.

EURONEWS: Швеция изпраща войски на фронтовата линия на НАТО

Кандидатурата на Стокхолм обаче беше блокирана от Турция и Унгария, които се опитваха да изтръгнат политически отстъпки от Стокхолм. 

Съгласно правилата на НАТО всички държави-членки трябва да се съгласят, преди нова държава да бъде приета в блока. 

Парламентът на Турция ратифицира кандидатурата на Швеция за членство в НАТО във вторник. Преодоля най-голямото оставащо препятствие пред разширяването на западния военен съюз след 20 месеца забавяне.

Но Унгария все още се противопоставя на присъединяването на Швеция към алианса. Унгарският премиер Виктор Орбан е ядосан от критиките на Стокхолм за ерозията на върховенството на закона в Унгария. Орбан отрича подобни критики. 

Какъвто и да е резултатът от гласуването за членство на Стокхолм в Унгария и Турция, Швеция вече е включена като пълноправен участник в маневрите на НАТО „Steadfast Defender 2024“, най-големите по рода си от времето на Студената война.

Източник: euronews.com  Превод и редакцияОТ УПОР

Още новини четете в категория Новини