Ето кога президентът Радев връчва първия мандат

Ето кога президентът Радев връчва първия мандат

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най- голямата парламентарната група ГЕРБ – СДС, на 1 юли, в 9,00 часа.

Това ще стане в изпълнение на чл. 99, ал. 1 от Конституцията на Република България.

На 24 юни 2024 г. започнаха консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство.

Първата среща беше с ГЕРБ-СДС, като след консултациите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза пред журналисти, че от партията носят отговорността си и ще предложат правителство на малцинството. Борисов заяви, че правителство може да се случи само с първия мандат. В дните след срещата с държавния глава Борисов заяви, че е обезверен, че с този парламент може да се случи правителство. Борисов е категоричен, че той няма да бъде предложен за министър – председател, но не е уточнил кой ще вземе папката от държавния глава. Стана ясно само, че Борисов ще придружи съпартиеца си в Президентството.

От ДПС са на мнение че най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя в изборите.

Непроменените си приоритети и оставането си в опозиция заявиха от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) по време на консултациите с президента Радев. Те твърдо заявиха, че ще бъдат конструктивна опозиция.

Ако не бъдат изпълнени първият и вторият мандат, лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов изрази по време на консултациите при президента Радев готовността на партията да поеме третия мандат и да разговарят с всички политически сили за съставяне на широко правителство с консенсусна фигура за премиер, без ГЕРБ и ДПС.

От БСП изразиха готовността си, ако се стигне до трети мандат, да участват активно в диалога с всички политически сили за сформиране на експертно национално отговорно пробългарско правителство.

Изпълняващият функциите на председател на БСП Атанас Зафиров потвърди, че няма да подкрепят правителство с първия и втория мандат за съставянето му.

Предлагаме експертен кабинет с третия мандат, заяви председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. Той поясни, че става въпрос за експертен кабинет в условия на политическа криза, като единственият възможен изход за излизане от кризата и връщане на доверието на гражданите към хората, на които са делегирали доверие в парламента.

Криенето зад експертно правителство не е полезната формула за България, защото прикрива коалиционни взаимоотношения, които не трябва да бъдат видими за широката общественост и липсва пряката отговорност, каза пред журналисти Николай Марков от партия „Величие“. По думите му най-близо до „Величие“ е идеята за програмно правителство с ясни цели и задачи.

Ако първият мандат не бъде осъществен в рамките на 7 дни, процедурата предвижда папката на президента да бъде връчена на втората политическа сила ДПС, ако и той не бъде реализиран, ще трябва тя да отиде в трета политическа сила по избор на държавния глава. При третия мандат няма определени срокове за реализирането.

Засега все още не е ясно дали ще имаме правителство на малцинството, експертно или програмно правителство или политическите сили ще изпратят отново избирателя до урните през есента.

 

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News