Скандални разкрития за Евелин Банев-Брендо взривиха НС

Скандални разкрития за Евелин Банев-Брендо взривиха НС

Парламентът изслуша министъра на вътрешните работи Калин Стоянов във връзка с доброволното предаване на издирвания с червена бюлетина на Интерпол Евелин Банев-Брендо за изтърпяване на влязла в сила присъда срещу него от 2018-та година.

По-рано от МВР заявиха, че последната информация, свързана с Евелин Банев-Брендо, води към септември 2021-ва година, когато той беше задържан близо до Киев.

По предложение на Цвета Рангелова от партия „Възраждане“ в залата бяха допуснати гл. комисар Атанас Илков – директор на Главна дирекция „Национална полиция“, главен комисар Антон Златанов – директор на Главна дирекция „Гранична полиция“, ст. комисар Боян Раев – заместник-директор на ГДБОП, ст. комисар Дамян Лечев – директор на дирекция „Международно оперативно сътрудничество“.

Калин Стоянов върна лентата до 2012 г., когато Банев излежава присъда в български затвор.

До 2013 г. той неколкократно е предаван на италианските власти и връщан у нас със съдебни решения.

На 6 февруари 2013 г. той е обявен за международно издирване и от Румъния за трафик на наркотици. На 27 февруари 2013 г. Банев е временно предаден на Италия. С протокол от 26.06.2013 г. Софийски градски съд е прекратил производството по разглеждане на европейската заповед за арест, издадена от Румъния, тъй като той е бил предаден на итлианските власти.

От 2014 г. Банев има наложена забрана да напуска България, наложена по инициатива на Апелативен съд-София. На 27 октомври 2016 г. той подава заявление за издаване на лична карта в СДВР. На следващия ден подава заявление за шофьорска книжка. Те са му издадени със срок на валидност до 2026 г.

На 11.07.2017 г. Банев е обявен за международно издирване от шенгенската система от Румъния. През 2018 г. му е наложена втора забрана да напуска България. Тогава влиза в сила присъдата на Софийски градски съд с наказание 6 години затвор. Обявен е за международно издирване от Интерпол с червена бюлетина.

Последното отразено преминаване на Брендо през български граничен пункт е на 13.07.2013 г. Тогава е конвоиран от Италия.

През 2021 г. в дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ е постъпила спешна телеграма от Интерпол-Украйна за задържането на Банев на територията на Киевски регион. Българската дирекция е потвърдила международната заповед за издирване, предоставени са снимки и негови отпечатъци, както и всички необходими документи за екстрадация.

 

Източник: БЛИЦ

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News