Енергийната комисия не прие отмяна на дерогацията на „Лукойл“

Край на вноса на руски петрол

Парламентарната комисия по енергетика отхвърли предложението на ГЕРБ-СДС да се отмени в тридневен срок дерогацията на „Лукойл“ за работа с руски петрол.

Законопроектът беше подкрепен от петима депутати, четирима се обявиха против, а петима се въздържаха.

В законопроекта се посочва, че рафинерията на „Лукойл“ в Бургас заобикаля забраната на ЕС за търговия в страни членки с продукти, произведени от руски петрол. Внесеният от Делян Добрев законопроект има за цел да постигне синхронизиране с европейското законодателство, тъй като с дерогацията България де факто заобикаля европейските санкции срещу РФ.

Целта на санкциите е да ограничат приходите на РФ от нефт, а оттам и възможността да водят военни действия. В законодателната инициатива се посочва още, че с издействаната дерогация от правителството на Кирил Петков рафинерията на „Лукойл“ в Бургас преработва евтин руски петрол и продава горивата на високи цени, като по този начин наваксва загубените приходи от цените на руския петрол „Уралс“.

Анализът на разходите и приходите по предварителна оценка на взаимодействие показва, че с получената дерогация се нарушава и конкурентоспособността в региона, тъй като страните, съседни на България, не преработват руски петрол и произвежданите горива са с по-висока себестойност. Но въпреки това не се очаква покачване на цените на горивата, тъй като „Лукойл“ продава горивата на цени спрямо цените в региона около България.

По време на заседанието енергийната комисията обаче прие предложението на ПП-ДБ НАП да събира транзитна такса на руски газ през България от 20 лв. на мегават вместо „Булгартрансгаз“.