ЕК прие новия План за растеж за Западните Балкани

ЕК прие новия План за растеж за Западните Балкани

Европейската комисия прие новия План за растеж за Западните Балкани, който има за цел да предостави на региона някои от предимствата на членството преди присъединяването страните към Европейския съюз, както и да засили икономическия растеж и да ускори социално-икономическото сближаване, съобщи Комисията в съобщение до медиите.

С плана се цели да бъде дадена възможност на партньорите от региона да засилят реформите и инвестициите, за да ускорят значително процеса на разширяване и растежа на икономиките си.

За тази цел се предлага създаването на Инструмент за реформи и растеж на стойност от 6 млрд. евро в периода 2024 – 2027 г. Плащанията ще бъдат извършвани само след реализиране на договорените реформи.

„С днешното приемане на новия План за растеж за Западните Балкани на стойност 6 млрд. евро ние сближаваме икономиките на Западните Балкани с ЕС. Потенциалът на този План за растеж е изключителен. Той може да удвои икономиката на Западните Балкани през следващите 10 години. В комбинация с реформи и инвестиции той ще позволи на Западните Балкани да се възползват от ключови сфери на нашия единен пазар, включително свободно движение на стоки, услуги и работници, единната зона за плащания в евро, транспорт, енергия и дигитален общ пазар“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

 

Източник:БНТ