Борбата с корупцията вече е борба за запазване на демокрацията, заяви Денков

Борбата с корупцията вече е борба за запазване на демокрацията, заяви Денков

Българският офис на европейската прокуратура може да бъде даден като добър пример. Tова каза европейският главен прокурор Лаура Кьовеши след среща с премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел.

Сравнявайки офиса в България с другите офиси, смятам, че сме заложили добри стандарти тук, добави тя.

„Първо искам да благодаря на европейския главен прокурор, госпожа Кьовеши, че отново посети България, с което показва колко важно е да се покрие цялата територия на Европа със силно присъствие на Европейската прокуратура”, заяви българдският премиер.

Той припомни, че поводът за посещението е конференцията, свързана с борбата с корупцията.

„Борбата с корупцията вече не е само борба за спестяване на публични средства, а вече започна да се превръща и в борба за запазване на демокрацията. Значението и ролята на борбата с корупцията придоби нови по-глобални измерения”, отбеляза още Денков.

Той обясни, че е имало кратка среща между него, Кьовеши и Мария Габриел.

„Говорихме за работата на Европейската прокуратура в България и набелязахме някои мерки, с които правителство би могло да помогне”, каза Денков.

Кьовеши посочи, че преди да разговаря с премиера и вицепремиера е имала среща и с министъра на правосъдието. Обсъдени са били няколко теми. Кьовеши определи разговорите като „много конструктивни”. 

„Първо трябва да завършим процеса по финализиране на офиса на европейската прокуратура в България, така че да е напълно функциониращ. Много стъпки са направени. Но в момента не сме запълнили броя на делегираните прокурори”, каза Кьовеши. „Сравнявайки офиса с другите европейски, това е добър пример за отдаден и независим екип”.

„За нас беше важно да получим подкрепа. За това правителството борбата с корупцията е върховен приоритет. Това означава постоянен диалог с европейската прокуратура, законодателни промени и единни действия”, каза Мария Габриел. 

Посланието, което ще остане от тази среща – от разговора ни по различни теми разбираме, че България може да бъде държава членка на ЕС, която задава стандарти, каза още вицепремиерът. „Това ни натоварва с още отговорност да продължим по пътя, по който от ден първи това правителство върви – борба с корупцията, ясна реформа в правосъдната система, конституционни промени“, подчерта Мария Габриел. 

България може да бъде пример за другите в ЕС, това зависи от нас  и ще продължаваме да го отстояваме, добави тя. 

Вицепремиерът отбеляза още, че мисията на европейския прокурор е изключително важна, защото, борейки се със злоупотребите и измамите, защитава общия интерес на Европейския съюз и на всяка страна членка.