Един от най-големите строителни предпремачи в Германия банкрутира

Един от най-големите строителни предпремачи в Германия банкрутира

Мюнхенският предприемач Euroboden GmbH заяви, че е подал молба за банкрут. Компанията, с неизплатени облигации за 115 млн. евро и изправена пред понижаване на кредитния рейтинг, потвърди, че преговорите за продажба на имота са се провалили, което е навредило на нейните финанси.

Euroboden е основана през 1999 г. и се разширява до Берлин и други градове по време на продължилия десетилетие бум на имотите. В презентация за инвеститори през август Euroboden заяви, че се надява да удължи облигацията си за 3 години и се префокусира върху основния си бизнес в Мюнхен и Берлин, след като затвори офиса си във Франкфурт.

„Пазарните перспективи за разработчиците на проекти остават негативни“, каза говорител на Euroboden, цитирайки високите строителни разходи и лихвените проценти, спадащото търсене и трудностите при получаване на кредит.

Германия отдавна се е възползвала от ерата на евтините пари, която подхранва бума на имотите, но сега секторът изпитва затруднения. Новите разрешителни за строеж и обемите на строителство намаляха рязко, тъй като цените на жилищата падат и растежът на работните места в строителството стагнира.

По-рано базираната в Дюселдорф Development Partner заяви, че също е подала молба за несъстоятелност, докато компанията за развитие на имоти Centrum Group направи същото през юли, позовавайки се на „токсичен триъгълник“ на нарастващи разходи, по-високи лихвени проценти и блокирани инвестиции.

Германия е най-голямата икономика в Европа и най-големият пазар за инвестиции в недвижими имоти на континента. Секторът на недвижимите имоти представлява приблизително една пета от икономическото производство на Германия и едно на всеки десет работни места.

Източник: fakti.bg