Джон Кърби: САЩ ще доставят само ракети Patriot и NASAMS в Украйна, а не самите системи

Джон Кърби: САЩ ще доставят само ракети Patriot и NASAMS в Украйна, а не самите системи

Съединените щати ще доставят само ракети прехващачи за системите за противовъздушна отбрана Patriot и NASAMS в Украйна, но не и самите системи, каза Джон Кърби, координатор на стратегическите комуникации на Съвета за национална сигурност на САЩ по време на онлайн брифинг.

„В момента просто нямаме отговарящи на изискванията системи, излизащи от производствената линия. Така че това беше нещо, което разгледахме, но точно сега фокусът наистина ще бъде върху самите ракети“, каза той.

След като обяви решението на Вашингтон да изпрати всички новопроизведени партиди Patriot и NASAMS в Украйна в ущърб на други клиенти, Кърби отбеляза, че в момента САЩ нямат налични новопроизведени системи от този тип, добавяйки, че докато Вашингтон е обмислял тази опция, само ракетите са във фокуса на Белия дом в този момент.

В същото време Кърби добави, че правителството на САЩ е разгледало възможността за доставка на самите системи.

„Наистина разгледахме по-широката система като цяло – пусковите установки, радарните системи, всичко, което върви с това – и мисля, че ще бъдем отворени към това“, каза той. „Както казах, ние сме отворени да продължим да разглеждаме възможността самите системи да бъдат пренасочени.“

Американският служител добави, че Вашингтон е работил в тясно сътрудничество с други страни, в Европа и извън Европа, които имат такива системи относно желанието им да предоставят тези системи на Украйна.

„Дори бих го описал като паралелно усилие. И ние ще продължим да правим това и занапред“, каза той.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News