Kакво каза Путин пред репортери в Ханой

Kакво каза Путин пред репортери в Ханой

Възможни промени в ядрената доктрина на Русия, договор за военна помощ със Северна Корея, мирни инициативи и санкции бяха сред въпросите, повдигнати от руския президент Владимир Путин в края на посещението му във Виетнам.

ТАСС събра основните изказвания на руския лидер

Договор за стратегическо партньорство със Северна Корея

Русия подписа договор за стратегическо партньорство със Северна Корея, за да замени стария, и в него няма „нищо ново“. „Разбира се, в съвременните условия това изглежда особено резонансно по някакъв начин, но въпреки това не сме променили почти нищо“, каза Путин. Корейската народнодемократична република има подобни договори и с други страни.

Москва очаква нейните споразумения с Пхенян да „послужат като възпиращ фактор до известна степен“, който ще попречи на корейската криза „да ескалира в гореща фаза“.

Страните, които доставят оръжия на режима в Киев, не поемат отговорност за бъдещата им употреба и в този контекст Москва си запазва правото да доставя оръжия на други страни и региони: „Предвид нашите споразумения със Северна Корея, не изключвам това. „

Коментирайки неотдавнашен доклад на Wall Street Journal, в който се казва, че САЩ не са очаквали споразумението, Путин каза: „Ние говорим за това открито и не е нужно да извършвате електронно разузнаване или да ангажирате активи за разузнаване, за да разберете къде са нещата отивам.“

Специална военна операция

Русия не е молила Северна Корея за помощ в конфликта с Украйна и Пхенян никога не е предлагал такава.

Пактът за взаимна отбрана със Северна Корея се прилага „в случай на агресия, военна агресия“, но „украинският режим не е започнал агресия срещу Русия“. „С него започна агресия срещу Донецката и Луганската народни републики, които признахме за независими – преди те да станат част от Руската федерация“, каза руският президент.

Украинските опити на всяка цена да изгонят руските сили от Харковска област „отново ще струват много скъпо на украинските въоръжени сили“. Западът тласка Украйна да изгони руските сили от региона, за да може по-късно това да бъде обявено за „голям успех на 2024 г.“. В същото време Русия няма за цел да се доближава до Харков. Руските въоръжени сили са подготвени за „всички възможни развития“ на фронтовата линия.

Мирни инициативи

Предварителните условия на Русия за мирни преговори ще се променят в зависимост от ситуацията на място. Русия е готова да преговаря за уреждане на украинския конфликт още утре, нейните предложения са „на масата“ и няма значение къде ще се проведат преговорите: в Минск, Истанбул или Швейцария.

Преговорите обаче „никога няма да се случат“, ако Киев продължава да назовава изтеглянето на руските войски сред основните си предварителни условия.

Отговорът на Запада на руските мирни инициативи беше очакван: „Мисля, че някои уравновесени политици ще се замислят дали моите предложения са достатъчно реалистични, безпристрастни и в съответствие с интересите на всички договарящи се страни“.

правителството на Киев

Сегашното правителство в Киев не е склонно да се откаже от властта и следователно няма планове за провеждане на избори в съответствие с конституцията на Украйна: „Те ще продължат да забавят прекратяването на огъня, те се интересуват от нашето военно присъствие в тези територии, защото не се интересуват в провеждането на избори“.

НАТО в Азия

Блоковата система се активизира в Азия, НАТО на практика се „движи“ в региона, което представлява заплаха за сигурността на Русия и изисква отговор. „Виждаме какво се случва в Азия: блоковата система се сглобява. НАТО на практика се мести там за постоянно. Това, разбира се, представлява заплаха за всички страни в региона, включително Русия. Ние сме длъжни да отговорим на това и ние ще го направим“, каза Путин.

Притесненията на Южна Корея

Република Корея няма от какво да се притеснява от новия договор между Русия и КНДР, тъй като руската военна помощ „ще се случи само в случай на агресия срещу една подписала страна“. каза руският лидер. Южна Корея не планира агресия срещу Северна Корея, което означава, че „няма нужда да се страхуваме от нашето сътрудничество в тази област“.

Възможни промени в ядрената доктрина

Стратегическите ядрени сили на Русия винаги са в състояние на пълна бойна готовност и затова „това, което сега се прави в западните страни, ни вълнува малко“. „Но ние го наблюдаваме отблизо и в случай, че някакви заплахи започнат да растат, ние ще отговорим правилно и пропорционално“, добави Путин.

Въпреки това, недружелюбни страни работят за създаване на нови оръжейни елементи, за да намалят прага за активиране на своите ядрени оръжия, така че Русия сега обмисля промени в своята ядрена доктрина. „Това е така, защото възникват нови елементи – поне знаем, че потенциалният противник работи върху това – свързани с намаляване на прага за използване на ядрени оръжия. По-специално, разработват се ядрени взривни устройства със свръхниска мощност.“

Русия обаче няма намерение да включва в ядрената си доктрина разпоредба за възможността за превантивен ядрен удар, тъй като ответният удар ще бъде достатъчен, за да унищожи врага.

Натискът на Запада

Режимът на санкции на Запада срещу Северна Корея е нехуманен и напомня на обсадата на Ленинград. „Санкциите, които се въвеждат, преди всичко по политически причини в случая, трябва да съответстват на сегашното ниво на развитие на човечеството“, каза той. Всички заедно трябва да помислим как и какво трябва да се промени в този санкционен режим и дали като цяло той отговаря на изискванията на днешния ден“.

Интензивността на политиката на натиск и санкции на правителството на САЩ „не винаги е от полза за тях“. „Това им вреди от стратегическа гледна точка, защото никой не обича сноби.“ Очевидно Западът подхранва ескалацията с надеждата да сплаши Русия и да я принуди да се откаже, но това ще означава „край на хилядолетната история“ на руската държава. „И така, възниква въпросът: какъв е смисълът да се страхуваш. Не е ли по-добре да намериш края в този случай?“

Русия се научи да се справя със санкциите: „Всъщност ние успяваме във всички области. Има определени трудности, но има и начини за разрешаване на всички тези трудности.“

Обединените нации

Глобалната ситуация се променя и това налага реформа на ООН, която трябва да бъде „базирана на широк консенсус“, а не на „задкулисни решения, взети от група нации“. В противен случай Съветът за сигурност на ООН ще загуби способността си да бъде „инструмент за разрешаване на спорове“.

Сътрудничество с Виетнам

Русия може както да произвежда втечнен природен газ във Виетнам, така и да го доставя на страната от своя територия. „Тук има различни варианти: можем да участваме в изграждането на съответните мощности за втечняване или да доставяме нашия втечнен газ от територията на Руската федерация. Така или иначе е възможно, тук има перспективи, има съответните блокове където можем да оперираме и произвеждаме втечнен природен газ.“.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News