ЦИК установи след повторна проверка разминавания в данните от местния вот

ЦИК няма да промени решението си за машинния вот! Утре гласуваме само с хартиена бюлетина
При 60 общински избирателни комисии се констатират разминавания на данните между обработените при тях протоколи и след повторната обработка на същите в изчислителния център

След повторната проверка на секционните протоколи от втория тур на местните избори на 5 ноември от ЦИК установяват разлики, съобщава БНР. При 60 общински избирателни комисии се констатират разминавания на данните между обработените при тях протоколи и след повторната обработка на същите в изчислителния център на ЦИК.

Най-честите причини за разликите са неудовлетворени контроли, брой на действителните и недействителните гласове, различен брой на откритите в кутиите бюлетини – както хартиени, така и от машините, несъответствия при броя подписи в избирателните списъци, различни фабрични номера на протоколите и други.

За общинската комисия Столична, където резултатите за избор на кмет на общината се оспорват, са посочени 82 протокола, в които данните на ОИК и на ЦИК се разминават.

Решението с Анализа на несъответствията е приет от ЦИК и публикуван на сайта на комисията, заедно с приложението към него.

Още новини четете в категория Новини