Британска атомна подводница почти потъна в Атлантическия океан

Британска атомна подводница почти потъна в Атлантическия океан

Ядрена подводница от клас „Авангард“ на британския флот почти потъна, заради повреда в един от дълбокомерите ѝ. Това съобщи вестник The Sun , позовавайки се на източници .

По нейна информация подводницата, на борда на която е имало 140 души, се е подготвяла да патрулира в Атлантическия океан, когато сензорите й за дълбочина са отказали. В резултат на неизправността подводницата, която носеше балистични ракети Trident 2, почти навлезе в „опасната зона“. Според изданието бедствието е било избегнато благодарение на инженерите в задната част, които с помощта на втори дълбокомер установили, че гмуркането е извън контрол.

„Технически подводницата все още беше на дълбочината, на която можеше да работи. Въпреки това, в случай на [планирано дълбоко гмуркане], целият екипаж щеше да се премести на бойни постове. Това не се случи. Подводницата не трябваше да бъде на тази дълбочина, но потъваше все по-надолу и по-ниско „Непоносимо е да си помисля какво би могло да се случи, ако беше продължила да се спуска“, каза източник пред The ​​Sun.

Изданието подчертава, че от съображения за сигурност няма да разкрива информация за каква конкретна дълбочина и подводница става дума. Отбелязва се, че британското военно командване е започнало разследване на инцидента. „Ние не коментираме операциите. Нашите подводници продължават да бъдат разположени по целия свят, за да защитават нашите национални интереси“, каза говорител на ВМС.

Обединеното кралство има четири атомни подводници от клас Vanguard, построени през 90-те години: HMS Victorious, HMS Vanguard, HMS Vigilant и HMS Vengeance. Според вестника само две от тях са годни за използване. Друга подводница се преоборудва, а четвърта е на ходови изпитания след ремонт. Според Интегрирания преглед на сигурността, отбраната и външната политика на Обединеното кралство, публикуван през 2021 г., тези подводници ще започнат да бъдат заменени от подводници от клас Dreadnought до началото на 2030 г.