Израел откри 55-метров тунел под болница „Аш Шифа“ в Газа

Израел откри 55-метров тунел под болница "Аш Шифа" в Газа

Израелската армия обяви днес, че е открила тунел на „Хамас“ под болница „Аш Шифа“ в ивицата Газа, както и че е загубила още петима войници в конфликта си с ислямисткото движение в палестинската територия, предаде Франс прес.

В комюникето пише, че укрепеното съоръжение е дълго 55 метра и се намира на дълбочина от 10 метра. Според израелската армия тунелът е използван „за терористични цели“.

Десетки пациенти остават по данни на Световната здравна организация в „Аш Шифа“ – най-голямата болница в ивицата Газа. Израелската армия претърсва от сряда лечебното заведение, търсейки там военна база на „Хамас“, отбелязва АФП.

„Стръмно стълбище води до входа на тунела“, оборудван с няколко средства за защита, включително блиндирана врата, заяви още израелската армия. Тя отбеляза, че „терористите от организацията „Хамас“ използват такъв вид врати, за да попречат на израелските сили да влязат в командните (им) центрове“.

Тунелът е бил открит в комплекса на болницата под хангар с оръжия, включително „гранатомети, експлозиви и автомати „Калашников“, каза още израелската армия. Тя допълни, че нейни войници продължават да напредват в подземието на болницата в град Газа.

Израелската армия междувременно съобщи, че е дала още пет жертви в конфликта с „Хамас“. С това общият брой на израелските военнослужещи, убити от началото на войната в ивицата Газа преди шест седмици, достигна 64, отбелязва АФП.

Конфликтът избухна на 7 октомври, когато „Хамас“ извърши безпрецедентно нападение в Израел, убивайки около 1200 души, предимно цивилни. Израелската армия каза, че е загубила общо оттогава 383 войници. Повечето от тях са били убити при атаката в Израел на 7 октомври.

При израелската военна операция, предприета в ивицата Газа в отговор на нападението, са били убити над 13 хиляди души, твърдят контролираните от „Хамас“ власти в палестинската територия. Тези данни не са потвърдени по независим път.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/blizak-iztok/2023/11/19/izrael-otkri-55-metrov-tunel-pod-bolnica-ash-shifa-v-gaza.589752