АКТУАЛНИ

Борислав Михайлов: БФС не може да се превърне в изкупителна жертва, спасихме човешки животи

Борислав Михайлов: БФС не може да се превърне в изкупителна жертва, спасихме човешки животи

Президентът на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов заяви, че протестът срещу ръководството на съюза миналия четвъртък е бил платен. Според него БФС не може да носи вина за случилото се по улиците.

Михайлов е на изслушване в Комисия по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта в Народното събрание. Той отново оправда решението мачът с Унгария да е при закрити врата с препоръка от УЕФА след становище от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

Според него е недопустимо да се търси вина в БФС за случилото се на протеста. Михайлов заяви, че е имало данни за готвени безредици, както и допълнително за идването на 3500 фенове от Унгария.

„БФС не е премествал или затварял стадиони, а е предприел всички възможни действия мачът да се състои и да бъдат предотвратени ексцесиите. УЕФА изрази категорична позиция, че решението мачът да е при закрити врата е било правилно. БФС носи отговорност за случващото се на стадиона, но не и извън него. Да се търси вина в БФС за случилото се на протеста е недопустимо. Вината е на провокаторите, както и на хората, които са им платили. Името на организатора на протеста е известно. БФС и аз като негов президент не може да се превърне в изкупителна жертва на платен протест. Ние като организатор сме свършили всичко“, каза Михайлов.

Той допълни, че при създадената ситуация и „натиск“ е горд, че от футболния съюз са успели да спасят човешки животи.

Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов отново подчерта, че футболният съюз изпълнява препоръките на УЕФА, след като е уведомил за евентуални протести и възможни рискове за безопасността.

По неговите думи първата среща със СДВР е била на 24 октомври, а на 27 октомври БФС уведомява УЕФА за опасността от безредици. Препоръката от УЕФА идва на 4 ноември.

„Решението как да бъде изигран мачът и къде се взима от УЕФА. В две писма те изрично подчертават, че затварят вратите. В приложение №5 на хронологията, която сме дали, изрично пише, че строго препоръчват. От СДВР ни дадоха препоръка мачът да е извън София, а след това от УЕФА отговориха мачът да е в Пловдив и да е без публика. След това има още едно потвърждение от УЕФА, че мачът трябва да е при закрити врата. УЕФА е администратор, ние сме длъжни да се съобразим. Ние няма как да си позволим да манипулираме УЕФА. Ние сме длъжни да ги уведомим за заплахите“, каза Попов.

Заместник-главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев заяви, че от вътрешното министерство не са искали двубоят с Унгария да бъде изместен от София, тъй като за полицията е нямало значение в кой град ще организира охраната на тази квалификация. Той отново повтори позицията на полицията, че е по-добре феновете да са на стадиона.

Михайлов отново се позова на УЕФА и припомни мачът с Англия от 2019 г. като пример, в който дори и феновете да са на стадиона, инциденти може да има.

Попитан дали е имало политически натиск срещу БФС, Михайлов заяви: „Не е очевиден, нито някой ми се е обаждал, нито ми е писал писма, но отказът от два стадиона не знам дали може да се брои.“

След първоначалното решение за изместване на мача с Унгария извън София, вариант беше Пловдив, но общината отказа, а след това и Кърджали, но тази версия също пропадна.

На въпрос за изпълкома и за бъдещия конгрес, който БФС анонсира, че ще свика, Михайлов каза, че това не е по темата: „Дошъл съм тук като човек, който уважава тази институция. Не съм дошъл да се превръщам в жертвено агне и да бъде направено всичко, както е направено. Очевидно никой не го интересува фактологията, различно се тълкува от всеки и от всички тази дълга кореспонденция от 24 октомври. Не искаме да търсим фактите, а да търсим жертва. А жертвата е вече посочена. Не виждам смисъл да продължаваме. Това не е никакво изслушване, а нападение срещу мен, какъвто и да е общественият интерес.“

Михайлов заяви, че е „изкупителна жертва от много месеци и години“ на група хора, които „неистово искат да станат шефове във футболния съюз“.

„Това е вече две години и половина. Те не са спирали. Има други хора, които са зад тях и ги финансират и съответно тези, които превърнаха този мирен протест в немирен – това са хулиганите. Има протести, но не може всеки протест да води до оставката на някого. Този мач беше европейска квалификация, когато УЕФА каже, че е силно препоръчително, това е като закон. Тя не може да каже директно да затворим вратите“, допълни Михайлов.

На въпрос дали има данни кой е платил протеста, той каза: „Все едно не сте виждали платени протести. Има нормални хора, които протестират, има други, които слагат маски и започват с вандалски прояви. Това е хулиганство.“

Михайлов заяви, че следващият домакински мач на националния отбор ще е през март и се надява тогава да няма подобни ексцесии. Той каза още, че се надява да има нов национален стадион.

След призивите на част от членовете на комисията да подаде оставка, в края на изслушването Михайлов отговори: „Не виждам защо точно в Народното събрание вие да предизвиквате да си подава оставка човек, който е избран от футболните хора. В понеделник ще има изпълком на БФС и всичко ще си дойде на мястото. Защото такъв е редът. Това е редът. Не искайте, защото нищо не сте направили за футбола. Не може да сте се събрали и като жертвено агне всички срещу мен. Дали сме кореспонденцията, всеки може да я тълкува. Целта съм аз. Ще успокоим всички.“