Блинкън е в Израел, град Газа е напълно обсаден

Блинкън е в Израел, град Газа е напълно обсаден

Американският държавен секретар Антъни Блинкън пристигна в Израел. Основна тема на срещите му в Тел Авив е опазването на живота на цивилните в Ивицата Газа. 

По-рано израелската армия обяви, че град Газа е напълно обсаден в рамките на военните действия срещу „Хамас“. 

Облекчаването на положението на мирните жители в ивицата Газа е основният фокус на разговора между израелския премиер Бенямин Нетаняху и американския държавен секретар. Антъни Блинкън започва нова дипломатическа совалка в Близкия Изток, като от Тел Авив ще замине за Аман. 

Израелската армия съобщи за нощни сражения и интензивни въздушни удари в палестинския анклав. Те започнаха след нападението на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври, при което бяха убити 1400 души. Според палестинската страна жертвите на израелските атаки надхвърлят 9 хиляди души. 

От ООН отново призоваха за хуманитарно спиране на огъня. По данни на световната организация 20 души са убити в училищна сграда, а поне четири временни лагера са разрушени при израелските атаки. 

Хиляди работници от Ивицата Газа, наети в Израел и на окупирания Западен бряг, бяха върнати в палестинския анклав. Израел обяви, че прекъсва всички връзки с територията. Днес се очаква речта на лидера на ливанското шиитско движение „Хизбула“ шейх Хасан Насралла – първа от началото на войната на Израел срещу „Хамас“.

Камарата на представителите на Съединените щати прие законопроект за помощ за Израел на стойност над 14,3 милиарда долара.  Въпреки призивите на Белият дом,  не е включено допълнително финансиране в сферата на сигурността за Украйна. 

Източник:БНР