Арабският свят се разбунтува срещу Израел и САЩ

Арабският свят се разбунтува срещу Израел и САЩ

Хиляди демонстранти излязоха на улиците в Египет, Йордания, Ливан, Ирак, Йемен и Западния бряг след ислямските петъчни молитви, за да протестират срещу действията на Израел във войната срещу Хамас.

Според палестинското министерство на здравеопазването в Газа войната досега е убила 4 127 души. Израелските власти твърдят, че 1400 души са били убити, а около 200 са били взети за заложници.

Арабският свят се разбунтува срещу Израел и САЩ

Нападенията на Израел и призивите за евакуация на жителите на северната част на Ивицата Газа принудиха повече от един милион души да напуснат района, което предизвика загриженост относно перспективата за разселване на милиони палестинци от анклава, повечето от които вече са регистрирани като бежанци в резултат на арабско-израелската война от 1948 г.

Тези опасения са засилени на фона на реториката на израелските официални лица, които казват, че Газа вече няма да бъде същата, след като Хамас бъде елиминиран. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че САЩ са в преговори с Египет и Израел за създаването на хуманитарен коридор на контролирания от Египет граничен преход Рафах за бягство на американци и други цивилни от Газа.

В знак на нарастващия гняв от израелската операция в Газа, в Египет се състоя първия голям национален протест от десетилетие. Стотици протестиращи се събраха в петък близо до площад Тахрир в центъра на Кайро в подкрепа на палестинците, а демонстрации се състояха и в други египетски градове.

Някои от протестиращите в Кайро скандираха: „Къде е арабската армия?“ и „Ето ги ционистите“, обръщайки се към египетската полиция, която изтласна демонстрантите на близкия площад Баб ел-Лук и затвори достъпа до Тахрир. 

Арабският свят се разбунтува срещу Израел и САЩ

В ливанската столица Бейрут няколко стотин души излязоха на улицата, за да осъдят израелската офанзива. Мнозина развяваха палестински и ливански знамена, заедно с знамената на подкрепяната от Иран групировка „Хизбула“ и нейния политически съюзник в Ливан, Амал. Младите протестиращи изгориха американското знаме изразявайки несъгласието си относно подкрепата на Вашингтон към Израел.

Стотици иракчани, предимно поддръжници на подкрепяните от Иран милиции, организираха седяща стачка в петък на главния граничен преход на Ирак с Йордания. Други протестираха в Багдад, недалеч от укрепената Зелена зона, в която се намира посолството на САЩ.

В столицата на Йордания, Аман, около 6000 протестиращи излязоха в подкрепа на жителите на Газа. Някои крещяха лозунги, призовавайки Хамас да засили ударите си срещу Израел, съобщи Ройтерс. 

Протестите сигнализират за нарастващия гняв на арабите и разочарование сред регионалните лидери от войната, тъй като палестинските жертви се увеличават, а САЩ не полага усилие да постави ограничения върху действията на Израел.

Президентът на САЩ Джо Байдън посети Израел тази седмица, обещавайки продължителна подкрепа за тях. Въпреки това заяви, че би било „грешка“ да се опитат да окупират Газа. 

Позицията срещу Израел е особено нажежена от правителствата на Йордания и Египет, две съюзнически държави на САЩ, които граничат с еврейската държава и са първите арабски нации, подписали мирни договори с нея. Аман и Кайро са вдигнали тревога за това, което възприемат като план за прехвърляне на палестинци от Газа и Западния бряг към Египет и Йордания. Въпреки че Израел не е обявил такива планове, двете страни предупредиха, че подобна стъпка може да ги вкара във война. 

Това беше ясно подчертано от египетския парламент в четвъртък, когато на извънредно заседание упълномощи президента Абдел Фаттах ал-Сиси да вземе „необходимите мерки“ за защита на националната сигурност, да защити границите на страната и да подкрепи палестинците.

“Обявяване на война”

Айман Мохаб, заместник-секретар на комисията по арабски въпроси в парламента, заяви, че Сиси е упълномощен да предприеме мерки, „дори ако те включват водене на война“. 

Конституцията на Египет гласи, че президентът трябва да потърси одобрение от парламента преди да обяви война. 

Сиси предположи, че призивите на Израел за евакуация на повече от един милион души от северната част на Газа може да са част от по-голям план за изчистване на целия район от палестинци.

„Изселването или експулсирането на палестинци от Ивицата Газа в Египет просто означава, че подобна ситуация също ще се случи, а именно експулсирането на палестинци от Западния бряг в Йордания“, каза Сиси, добавяйки, че няма да има смисъл да се обсъжда палестинска държава, тъй като „земята ще бъде там, но хората няма да бъдат там“. 

Външен министър на Йордания, Айман Сафади, заяви пред Ал Джазира, че всеки опит за преместване на палестинци от Западния бряг в Йордания ще бъде считан за „обявяване на война“. 

Израел завладява Западния бряг и Газа, където живеят милиони палестинци, във войната от 1967 г. и започва да заселява евреи там. Войските и заселниците на Израел биват изтеглени от Газа през 2005 г., но продължават да блокират територията. Западният бряг обаче остава окупиран.  Предишното правителство на израелския премиер Бенямин Нетаняху заяви, че ще продължи плановете си да разшири юрисдикцията си до Западния бряг. Нетаняху формира извънредно правителство с лидера на Партията за национално единство Бени Ганц на 11 октомври. 

Палестинците искат да създадат независима държава на Западния бряг и Газа.

Представителя на външното министерство критикуваше в петък западните медии за „клевета към Египет, насърчаване на сценария за разселване от Газа и това, че държат Египет отговорен“ за затварянето на граничния преход Рафах между Египет и Израел.

Йордания, Египет и Палестинската автономия отмениха в сряда планираната среща за войната в Газа с президента на САЩ Джо Байдън, по-малко от 24 часа преди да бъде проведена, като Йордания сподели, че усилието което се влага е безсмислено и е малко вероятно да сложи край на войната. 

Вместо това Египет организира своя собствена мирна среща в Кайро, която ще се проведе в събота, според държавните медии, с участието на няколко страни, включително Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Катар, Бахрейн, Кувейт, Ирак, Италия и Гърция, както и Палестинската автономия и генералния секретар на ООН. 

САЩ, Египет и Израел се съгласиха да пуснат хуманитарна помощ, започвайки с 20 от 200 камиона, които чакат достъп до Газа в продължение на дни на граничния пункт Рафах.

Източник: CNN