Дефицитът е над 5 милиарда. Това каза в Силистра лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Дефицитът е над 5 милиарда. Това каза в Силистра лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

“Дефицит е лоша дума, а в материално изражение той в момента е над 5 млрд. Парите ги няма, похарчени са, няма да се впускам в обяснение за какво и как”, каза Борисов.

Той посочи, че “преди да си тръгнем от управленския мандат, над милиард живи левчета оставихме”. Парите били за да се дострои АМ „Хемус“.

“Сега има нула там. Оставихме над милиард за водния цикъл на градовете, на общините, където с техния бюджет не могат да вкарат 5-10 млн. под земята, за да направят ВиК”, посочи лидерът на ГЕРБ.

По думите му имало и 12 млрд. във фискалния резерв. Сега три години подред сме на дефицит, отбеляза той.

Нямам неизпълнено обещание. Винаги първо трябва да се мисли, а след това да се говори, особено когато говориш от чуждо име. Притеснителното е, че ако финансовият министър има такава информация, той я е придобил по някакъв необмислен начин. Това е едно необмислено и самохвално интервю. Ако е вярно това е необмислено и неразумно.” Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Перник във връзка със случващото се в енергетиката.

“Написахме писмо, в което искаме да се спазят сроковете с енергетиците”, обясни бившият премиер.

“Нямам неизпълнено обещание. Притеснителното е, че при дерогация, която имаме месеци наред, горивото е с левче отгоре. Това са милиарди левове от нашите джобове”, не скри разочарованието си Борисов, а Делян Добрев добави, че става дума за 3 млрд. долара. “Притеснителното е, че в текста, който приехме, абсолютно доверявайки се на финансовия министър, има едно текстче, че горивата, които се продават у нас, се съхраняват само в България”, каза още той.

Добрев уточни, че с този текст се дава монопол само на “Лукойл”, тъй като складовете само на “Лукойл”. Те досега държаха 30% резерв на горивата, сега трябва да държат 100% резерв, но нямат капацитета за тов”, предупреди лидерът на ГЕРБ.

“Положението с дефицита е много лошо. Когато имаш дефицит в едно семейство, накрая фалираш. Идват и ти взимат къщата или теглиш заем. Ние никога не сме допускали дефицит. Само по време на ковид кризата, когато всичко беше затворено, а НАП, която събира приходи, ние я направихме да дава пари на бизнеса. 5 млрд. и половина сме назад. Не можем да си позволим харчове. Искам от финансовия министър консервативен бюджет”, категоричен бе лидерът на ГЕРБ.