Руските космически войски откриха над 1500 изстрелвания на балистични ракети, включително и чуждестранни

Руските космически войски откриха над 1500 изстрелвания на балистични ракети, включително и чуждестранни

От началото на годината космическите войски на руските въздушно-космически сили са засекли повече от 1500 изстрелвания на чужди и вътрешни изстрелвания на балистични ракети и космически ракети, съобщи в сряда руското министерство на отбраната.

„При изпълнение на бойния си дълг по наблюдение на космическото пространство специалистите на Главния център за разузнаване на космическата обстановка на руските космически войски <…> са засекли повече от 1500 изстрелвания на чужди и местни балистични ракети и космически ракети. Те са наблюдавали извеждането в орбита на повече от 2274 космически кораба“, казаха от министерството.

Космическите войски издадоха и три предупреждения за опасно приближаване на космически обекти до спътници от орбиталните съзвездия на Русия.

Войските обърнаха специално внимание на наблюдението на състоянието и състава на чужди спътникови групи.

Денят на космическите войски се отбелязва на 4 октомври в чест на изстрелването на първия изкуствен спътник PS-1. Първият космически кораб е изстрелян на 4 октомври 1957 г. от Научно-изследователския полигон № 5 (по-късно наречен космодрум Байконур) на Министерството на отбраната на СССР с ракета Спутник, която е проектирана на базата на междуконтиненталната балистична ракета Р-7. .