„АФЕРА“ изкара още истини за хакера „Кюлев“

"АФЕРА" изкара още истини за хакера "Кюлев"

21-годишният хакер Теодор Илиев, Хакерът „Емил Кюлев“, е арестуван.

 Софийска градска прокуратура информира, че той е привлечен като обвиняем и задържан за срок до 72 часа във връзка с многократни неправомерни действия (компютърни престъпления) – нерегламентиран достъп до информационни системи на десетки държавни институции, търговски банки, застрахователни компании и други юридически лица, копиране и използване на съответните данни от информационните масиви и други.

Установено е, че нерегламентираният достъп до базите данни е осъществяван в периода от м. март 2020 г. до м. януари 2024 г.

Той хаквал банки, държавни институции и фирми, както и дружество на покойния Алексей Петров.

На 28.06.2024 г. по досъдебно производство, водено под надзора на СГП, следователи от отдел „Киберпрестъпления“ на Национална следствена служба, съвместно със служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ – МВР, са предприели действия по разследването – претърсвания и изземвания, при които са проверени над 20 адреса на територията на страната.

В хода на операция е установен и задържан – Теодор Илиев, представящ се в онлайн пространството с псевдонима „Емил Кюлев“. В хода на операцията е иззета компютърна техника, в т.ч. и персонален лаптоп, който задържаният се е опитал да унищожи.

Спрямо Теодор Илиев са повдигнати обвинения по чл. 319а, ал. 1; 319б, ал. 2, както и по чл. 216, ал. 3 от Наказателния кодекс.

Предстои възлагането на експертизи на иззетата техника.

Извършени са разпити на свидетели.

Прокурор от СГП ще поиска от Софийски градски съд налагането на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

По разследването на убийството на Алексей Петров, Хакера „Емил Кюлев“ бе обект на наблюдение за връзка с Васил Божков.

На 23 юни т.г. той даде интервю за АФЕРА:

ЕКСКЛУЗИВНО! ХАКЕРА „ЕМИЛ КЮЛЕВ“: С АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ БЯХМЕ ПОВЕЧЕ ОТ БЛИЗКИ ЗА ТЕЗИ, КОИТО СЕ СТРАХУВАТ ОТ ТОВА. ИМА ЗАЩО, ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА СЕ СТРАХУВАТЕ! ИНТЕРЕСУВА ГИ ТОВА, КОЕТО ТОЙ МИ Е ПРЕДОСТАВИЛ. ВЪПРОС НА ВРЕМЕ Е ДА РАЗБЕРАТ КОЙ КАРА ВЛАКА. ТЯХНОТО ВЪЗМЕЗДИЕ Е ВЪПРОС НА ВРЕМЕ

Два дни преди ареста му Хакера „Емил Кюлев“ в контакт с АФЕРА разказа за отношението и отношенията му с Алексей Петров. Ето част от посланията:

"АФЕРА" изкара още истини за хакера "Кюлев"
"АФЕРА" изкара още истини за хакера "Кюлев"
"АФЕРА" изкара още истини за хакера "Кюлев"

Източник: Afera.bg

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News