Зеленски уволни главнокомандващия на ВСУ Валери Залужни

Зеленски уволни главнокомандващия на ВСУ Валери Залужни

Днес украинският президент Владимир Зеленски назначи нов главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Валери Залужни беше заменен от Александър Сирски.

Валерий Федорович Залужный е роден на 8 юли 1973 г. в Новоград-Волински, Житомирска област, Украинска ССР (сега Звягел, Житомирска област, Украйна).

През 1989-1993 г. учи в Машиностроителния колеж в Новоград-Волински. През 1997 г. завършва Одеския институт на сухопътните войски (сега Военна академия, Одеса), през 2007 г. – Националната академия на отбраната на Украйна в Киев (оперативно-тактическо ниво), през 2014 г. – Националния университет по отбрана на Украйна. Иван Черняховски (бивша Национална академия на отбраната на Украйна; оперативно-стратегическо ниво), през 2020 г. – магистърска степен от Националния университет „Острожска академия“ (Острог, Ровненска област) със специалност международни отношения.

През декември 2023 г. защитава дисертация по право и получава научната степен доктор по философия в Одеската юридическа академия. Както съобщи украинското издание Hromadske (Public), темата на научната работа не се разкрива. Тъй като тя „представлява държавна тайна в областта на отбраната, държавната сигурност и правоприлагането“. В същото време, според информационната система на Националната агенция на Украйна за осигуряване на качеството на висшето образование, от ключовите думи на дисертацията следва, че тя е свързана с военната дисциплина, дисциплинарни нарушения и наказания.

Министърът на отбраната на Украйна Умеров потвърди, че е взето решение за смяна на ръководството на Въоръжените сили на Украйна. Той благодари на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни за „всички постижения“.

„Имаме нужда от нови подходи, нови стратегии. Днес беше взето решение за необходимостта от смяна на ръководството на въоръжените сили на Украйна. Искрено съм благодарен на Валерий Федорович за всички постижения и победи“, написа Умеров на страницата си във Facebook.

Още новини четете в категория Свят