Референдум за лева няма да има! Конституционният съд бе засипан с яйца от протестиращи (ВИДЕО)

Референдум за лева няма да има!

Викове „оставка“ и „искаме си референдума“ огласиха пространството пред сградата на Конституционния съд. По това време институцията заседаваше по делото за референдум, който не бе допуснат от Народното събрание да се проведе. Депутати от „Възраждане“, ИТН и независимия народен представител внесоха искане до КС.

Според тях решението на Народното събрание е противоконституционно и трябва да бъде отменено от съда. Конституционният съд образува конституционно дело №13/2023 г. по искане на народните представители през лятото.

Въпросът на ИК бе- „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“. Днес  ПП „Възраждане“ организира протест пред съда, който бе замерян с яйца от протестиращите.

По-късно Конституционният съд отхвърли искането на депутатите и отряза всякакви надежди за референдум. В частта от диспозитива, с която искането се отхвърля, решението е прието с 11 гласа „за“, с особено мнение на съдия Янаки Стоилов и със становище на съдия Атанас Семов.

 

Припомняме, че Инициативен комитет събра близо 600 000 подписа за провеждането на референдум. Който да реши датата за отлагането на влизането на България в еврозоната. Като валидни бяха признати подписите на около 470 000 граждани, което е достатъчен брой за провеждането на допитване. В заседанието на Конституционния съд днес са участвали дванадесет конституционни съдии.

 

Вижте повече във видеото:

Още новини четете в категория Новини