Заплахата от импийчмънт на Джо Байдън става все по-реална

Байдън спечели избори, без да участва в тях

Председателят на камарата от Републиканската партия Майк Джонсън каза, че ще бъде взето решение „много скоро“ дали да се продължи с усилията за импийчмънт на Джо Байдън.

Той отговори на въпрос дали има достатъчно доказателства Камарата на представителите да подготви документите за импийчмънт срещу президента Байдън.

„Тъй като сме тук днес, не съм го определил предварително, но вярвам, че много скоро ще стигнем до точка на решение по този въпрос“, каза той, според „Гардиън“.

Неговият предшественик Кевин Маккарти обяви разследване на поведението на президента през септември, седмици преди десните републиканци и демократи да го отстранят от поста председател.

Разследването е фокусирано върху обвинения в корупция срещу президента и семейството му, особено срещу сина му Хънтър Байдън.

Заплахата от импийчмънт на Джо Байдън става все по-реална

Републиканците проведоха единственото изслушване в комисия по въпроса, което беше широко възприето като провал, след като техните свидетели казаха, че разследването има смисъл, но все още няма доказателства, че президентът е нарушил закона.

Друг удар върху тези усилия дойде, когато Кен Бък, консервативен републиканец, който вчера обяви, че няма да се кандидатира за преизбиране през 2024 г., написа колона във Washington Post, в която се аргументира, че импийчмънтът на Байдън е лоша идея.

Разследването беше спряно за няколко седмици, докато Камарата се бореше срещу оставката на Маккарти и дали и как да продължи е един от основните въпроси, които Джонсън трябва да реши.

Бившият президент на САЩ, републиканецът Доналд Тръмп, през септември обсъди с членове на партията от Камарата на представителите на Конгреса възможността за импийчмънт на Байдън.

При първия му импийчмънт през 2019 г. Камарата на представителите обвини Тръмп в злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса, след като поиска Украйна да разследва Байдън и сина му по необосновани обвинения в корупция. При вторият му импийчмънт Камарата на представителите го отстрани през 2021 г. по обвинение в подбуждане към бунт след нападението срещу Капитолия на САЩ от негови поддръжници.

Източник: Лупа