Западни журналисти са арестувани на протест в Москва

Западни журналисти са арестувани на протест в Москва

27-те задържани са присъствали на митинг на съпруги на руски военни, които искат връщането им от фронта.

Полицията в Русия е задържала днес 27 журналисти. Това е станало на митинг, организиран на Червения площад от съпруги на руски военнослужещи, сражаващи се в Украйна. Те искат мъжете им да се приберат от фронта, предаде Франс прес. По-голямата част от арестуваните журналисти за чужденци.

Пресцентърът на Московската прокуратура заяви, че днешният протест не е бил съгласуван с властите и отправи предупреждение към гражданите да не участват в масови събития, за които не е издадено разрешение.

Жените участват в движението „Път към дома“. Изданието SOTA пусна видео как на Гроба на незнайния войн в Александровската градина до Кремъл се събират хора, които се включват в акцията на „Път към дома“. Събралите се махат с цветя, някои ги поставят на гроба. Малко след това започват арестите.

Арестувани са журналисти от Франспрес и Spiegel. Видеооператор на Франс прес е разказал, че  20-25  журналисти, сред които и чужденци, са били задържани заедно с него и са закарани в най-близкото районно на полицията.

SOTA съобщи, че протестиращите се тръгнали към предизборния щаб на Путин, който е отново кандидат за президент. Там също е имало арести.

От миналата есен „Път към дома“ организират подобни протести, които се изразяват в поднасяне на цветя на Гроба на незнайния войн, след като официален протест им бе забранен по карантинни съображения.

Източник: segabg.com

Още новини четете в категория Новини