Заместник-министърът на външните работи на Руската федерация обсъди в Сеул ситуацията в Украйна

Заместник-министърът на външните работи на Руската федерация обсъди в Сеул ситуацията в Украйна

Заместник – министърът на външните работи на Руската федерация, Андрей Руденко посети Сеул и проведе разговори с южнокорейския си колега Чон Бюнг-вон. Това съобщиха от Министерството на външните работи на Република Корея.

„Заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Андрей Руденко посети Република Корея и се срещна със заместник-министъра Чунг Бюнг-вон на 2 февруари. Те обсъдиха текущи въпроси на двустранните отношения и международната ситуация, включително войната в Украйна“, се казва в съобщението. 

Южнокорейската страна изрази позицията си относно „военното сътрудничество между Руската федерация и Северна Корея и призова Русия към отговорно поведение“. Сеул също поиска съдействие за гарантиране на законните права и интереси на южнокорейския бизнес и гражданите си в Русия. 

По време на посещението Руденко се срещна с първия заместник-министър на външните работи на Република Казахстан Ким Хонг-кюн и проведе преговори със специалния представител на МВнР по проблемите на Корейския полуостров Ким Гон.

На 3 февруари Министерството на външните работи на Република Корея покани на разговор руския посланик Георгий Зиновиев заради думите на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова за причините за нарастващото напрежение на Корейския полуостров.

Захарова нарече тенденциозно и изявлението, че КНДР е единствената страна в света, която законово е осигурила правото на превантивен ядрен удар.

Зиновиев предаде на Сеул руските оценки за ситуацията на полуострова.

В същия ден южнокорейските медии, позовавайки се на външното министерство на Южна Корея, излязоха с изявление, в което използването на термина „специална военна операция“ във връзка със ситуацията в Украйна беше наречено опит за уж „подвеждане на международната общност“.

Руският посланик на среща в южнокорейското външно министерство подчерта неприемливостта на подобни изявления. 

 

Източник: tass.ru    Превод и редакцияОТ УПОР

Още новини четете в категория Новини