Време е за латино лудост, за неподправена емоция, както и за свирепа битка в мач №1 на цял един обезумял по футбола континент

Време е за латино лудост, за неподправена емоция, както и за свирепа битка в мач №1 на цял един обезумял по футбола континент
Лудост: 100 000 фена на Бока щурмуват Рио за финала на Копа Либертадорес

Става въпрос за епилога на годината в Южна Америка – финала за Копа Либертадорес, който поне за една вечер ни отвлича вниманието от вече претрупания с мачове европейски клубен футбол. А какво по-подходящо място за мач от подобен калибър от митичния „Маракана“ в Рио де Жанейро – туптящото сърце не само на бразилския, но и на южноамериканския футбол.

Там за един специален финал се готвят местният Флуминензе и аржентинският колос Бока Хуниорс. Двубоят е тази вечер от 22:00 наше време, като ще може да го наблюдавате по МАX Sport 3 HD.

И под „местният“ Флуминензе нямаме предвид просто клуб от Бразилия, а такъв от сърцето на Рио – тим, който нарича „Маракана“ свой дом от самото му построяване преди 73 години.

Макар най-популярният тим на Рио и цяла Бразилия да е градският опонент Фламенго, то отборът на средната класа, както е познат Флуминензе, се радва на сериозна подкрепа в страната. Според експерти между 2,5 и 3 милиона души посочват именно този клуб като свой любим, а сега той има шанс да бъде коронясан за първи път като континентален първенец в собствения си дом.

Всичко щеше да е приказка, ако може би опонентът в този финал бе друг. Това, което прави днешният мач още по-специален е, че срещу Флуминензе се изправя аржентинският колос Бока Хуниорс.

Тук не говорим просто за винаги напеченото съперничество между двете водещи страни на континента, а за безпрецедентна за южноамериканския клубен футбол инвазия, която отекна из целия свят. С точни цифри в случай като този не може да се борави, но властите в Рио са убедени, че се очаква тя да стигне 100 000. Да – точно така. Шестцифрена бройка фенове на Бока, които в последните няколко дни акостираха на бразилска земя, за да бъдат до своя тим. Рио де Жанейро е наводнен от синьо-жълтите им фланелки.

Ясно е, че доста скромна бройка от тях ще бъдат на трибуните на „Маракана“, но за останалите ентусиасти, които преподават урок по футболна любов, ще има специална зона с видеоекрани на „Копакабана“.

 

А цифрата пътуващи фенове от Аржентина е наистина стряскаща. Макар в европейския футбол да сме виждали сходни епични гостувания, тук говорим за Южна Америка, където разстоянията са огромни, а предвид сложната логистика и по-скромния стандарт на живот, футболът на континента не е известен точно с гостуващи агитки. Но над 100 000 фенове намериха начин да пропътуват тези 2670 километра между Буенос Айрес и Рио. Самолети, автобуси, лични автомобили, че дори и лодки. Всеки намираше своя начин, но над всички трябва да отличим Леандро Фортунато.

От любов към Бока, този човек извърва цялото разстояние пеша, а дори няма билет за мача. Той вървя 24 дни през неособено благоприятен терен, във влага, дъжд и пек, за да бъде там, на „Копакабана“ сред своите съмишленици.

Разбира се, подобна инвазия в град като Рио и горещия латино темперамент на замесените си има и своите негативни страни.

Още от вчера в града бе съобщено за десетки сбивания, но любопитното е, че повечето от тях не бяха на футболна основна, а аржентинците бяха нападани и ограбвани от местни банди.

Имаше и няколко случая на сбивания чисто заради футбол, като полицията трудно смогваше да се намеси. Случваха се къде ли не – из улици, по плажа Копакабана. Там пък бе стоварен цял отряд въоръжение войници, за да има респект и да не се бият феновете.

За щастие към момента обаче няма данни за тежко пострадали, а и все пак тази инвазия не бе изненадваща. Още преди две седмици властите в Рио предприеха нужните мерки и ангажираха рекорден брой полицаи и военни.                                                                       

 

Местните медии твърдят, че дори Мондиалът през 2014-а и Олимпиадата през 2016-а не помнят толкова униформени. А припомняме, че прези 2014-а заради достигането на Аржентина до финала, отново имаше подобна инвазия, но от цяла една нация, а не само от феновете на един конкретен клубен отбор.

Ако тази сутрин напишете „Рио“ или „Бока“ в някоя от социалните мрежи, ще видите снимки и клипове в различния спектър на емоциите. На един кадър десетки хиляди „синьожълти“ фенове пеят и се забавляват на „Копакабана“, на друг кадър има сбиване из вътрешността на Рио.

Но така е тази част на света, а тази инвазия прави този финал един от най-специалните в турнира.

 

Още новини четете в категория СПОРТ