Владимир Путин: Русия помага на Бангладеш в строежа на АЕЦ „Рупур“, оборудвана с два реактора ВВЕР-1200

Владимир Путин поздрави руснаците за обединението с нови региони

Русия ефективно помага на Бангладеш да създаде своя собствена ядрена енергийна индустрия, каза президентът Владимир Путин чрез видеовръзка на церемония по отбелязване на доставката на руско ядрено гориво за атомната електроцентрала (АЕЦ) Рупур в Бангладеш.

„Руската страна обучава съответния висококвалифициран персонал за ядрената индустрия на Бангладеш. Над 80 студенти от Бангладеш вече са завършили нашите учебни заведения с дипломи по ядрено инженерство и техните редици със сигурност ще растат още повече. Ние създаваме не само един атомна електроцентрала, а всъщност създаваме в Бангладеш заедно с вас, скъпи приятели, цяла ядрена индустрия, сектор за мирно използване на атома“, каза руският лидер.

От миналата година на площадката на централата функционира център за обучение на бангладешкия оперативен персонал на АЕЦ, отбеляза Путин. Обучени там специалисти ще поддържат ключови процеси в завода. „Над 1000 граждани на Бангладеш са преминали такова обучение досега. Благодарение на получените ценни професионални умения, те могат да бъдат търсени не само в атомната енергетика, но и в много други отрасли на икономиката на Бангладеш“, отбеляза президентът.

В заключение руският лидер благодари на премиера на Бангладеш Шейх Хасина за голямото й лично внимание към двустранното сътрудничество с Русия „както в областта на ядрената енергетика, така и във всички други ключови области“.

„Искам да пожелая нови успехи на всички наши руски и бангладешки колеги и приятели. Всичко най-добро на вас“, каза държавният глава.

АЕЦ „Рупур“, оборудвана с два реактора ВВЕР-1200, сега се строи на площадка на 160 км от столицата на Бангладеш, Дака. Строителството на централата започна през 2021 г. Проектирането и строителството на съоръжението се извършва от инженерното подразделение на руската държавна корпорация за ядрена енергия „Росатом“. Жизненият цикъл на реакторите ВВЕР-1200 е 60 години с възможност за удължаване на срока на експлоатация с още 20 години. В момента тече изграждането на първи и втори енергоблок на централата.