Владимир Путин направи смразяващо изявление

Владимир Путин направи смразяващо изявление

Руският президент Владимир Путин направи тревожно изявление, свързано с използването на ядрени оръжия, което е предвестник на най-опасната фаза от войната в Украйна, предаде (Associated Press) AP.

Посланието към НАТО от президента Владимир Путин беше просто и рязко: не отивайте твърде далеч в предоставянето на военна подкрепа за Украйна или рискувате конфликт с Русия, който бързо може да се превърне в ядрен.

Путин заяви, че не се нуждае от ядрени оръжия, за да постигне целите си. Но той също така казва, че е погрешно Западът да предполага, че Русия никога няма да ги използва. Това може да се превърне в най-опасната фаза във войната.

Москва проведе учения със своите тактически ядрени оръжия в Южна Русия и със съюзника си Беларус,

където бяха разположени ядрени ракети през 2023 г. Видеоклипове на руското министерство на отбраната показаха ракетни установки „Искандер“, бойни самолети, способни да носят ядрено оръжие, и ракети с морско базиране. Кремъл описа ученията като отговор на това, че Западът обмисля разполагането на войски на НАТО в Украйна и позволява на Киев да използва оръжия с по-голям обсег за ограничени удари на руска територия.

Изпращането на ядрени заплахи и сигнали е трайна тенденция в действията на Русия на фона на войната в Украйна. Ядрените заплахи са едно от средствата за сигнализиране на ангажимента на Кремъл да спечели войната с надеждата да изплаши западната намеса.

Путин каза, че Москва не се нуждае от ядрени оръжия, за да спечели в Украйна.

Едновременно с това обаче той предупреди, че ударите на Киев по руска територия с доставени от Запада оръжия с по-голям обсег ще отбележат голяма ескалация, тъй като включват западно разузнаване и военен персонал – нещо, което Западът отрича.

„Представителите на членовете на НАТО, особено в малките европейски държави, трябва да са наясно с какво си играят“, каза той, добавяйки, че те могат да сбъркат, ако разчитат на защитата на САЩ, ако Русия ги удари.

От началото на войната “ястребите” настояват за преразглеждане на доктрината, според която Москва може да използва ядрени оръжия в отговор на ядрен удар или атака с конвенционални оръжия, които заплашват „самото съществуване“ на руската държава. Някои от тях твърдят, че прагът е твърде висок, оставяйки Запада с впечатлението, че Кремъл никога няма да посегне към ядрения си арсенал.

Някои руски военни експерти казаха, че Москва може да обяви забранена за полети зона над Черно море, за да ограничи полетите на американското разузнаване, които помагат на Украйна да нанася удари по цели в Русия. В края на юни Министерството на отбраната заплаши да предприеме неуточнени мерки срещу американски дронове там.

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News