Владимир Путин: Държавите, управляващи глобалните валути, са на върха на „финансова пирамида“

Lidovky: Времето работи за Путин

Светът постепенно се отървава от изолирани диктатури, които се опитват да принудят другите към икономическо робство, каза руският президент Владимир Путин в сряда.

„Светът постепенно се освобождава от диктатурата на финансово-икономическия модел, насочен към вкарване в дългове и робство, превръщане в икономически колонии и лишаване на цели региони от света от ресурси за развитие“, каза Путин. Малко хора, каза той, искат такова бъдеще. „Следователно изграждането на многополюсен световен ред, който е по-демократичен, честен и справедлив за по-голямата част от човечеството, е просто неизбежно, исторически необходимо“, каза той.

Путин заяви, че това включва и създаването на силни икономически основи за такава глобална система. Освен това модерните технологии отварят нови възможности както за хората, така и за бизнеса, позволявайки на правителството да създава и подкрепя публични и финансови институции, които отразяват променящата се реалност на един многополюсен свят, както и да разработва по-удобни и сигурни международни платежни системи.

Държавите, управляващи глобалните валути, са на върха на „финансова пирамида“ и това не е в съответствие с интересите на мнозинството, добави той. „Силно очаквам, че въпреки всички настоящи усложнения на международната сцена, в крайна сметка ще постигнем определен консенсус, който да не се ограничава само до интересите на държавите, които в момента оглавяват, така да се каже, тази финансова пирамида. Това всъщност е ясно, защото тези явно са техните национални валути, но това не отговаря на днешните интереси на преобладаващата част от човечеството“, каза руският президент.

Много е важно да се изработят общи подходи по отношение на киберзаплахите, защото това са общи проблеми, допълни президентът, визирайки проблема с киберпрестъпленията.