Виктор Орбан подкрепя мирния план на Китай за Украйна

Виктор Орбан подкрепя мирния план на Китай за Украйна

Унгария подкрепя плана на Китай за уреждане на украинския конфликт, заяви унгарският премиер Виктор Орбан на среща с китайския лидер Си Дзинпин в Пекин.

„Унгарците са мирна нация. Така че ние заставаме на страната на мира, а не на войната“, цитира MTI думите на ръководителя на унгарското правителство. Орбан повтори, че военният конфликт в съседна Украйна е в ход от две години и половина и през цялото това време „Унгария живее в сянката на война“. „Следователно за нас е много важно Китай да призовава за световен мир, а не за война. Що се отнася до конфликта близо до Унгария, ние високо ценим вашата мирна инициатива“, каза той на Си.

При пристигането си в Пекин Орбан написа на X, че „Китай е ключова сила в създаването на условия за #мир във войната Русия-Украина. Ето защо дойдох да се срещна с президента Си в Пекин, само два месеца след официалното му посещение до Будапеща“.

На 5 юли в Москва Орбан и руският президент Владимир Путин обсъдиха възможните начини за уреждане на украинския конфликт и започване на мирни преговори. На 2 юли унгарският премиер посети Киев за среща с Владимир Зеленски. Унгария многократно е изразявала подкрепа за мирния план на Китай от 12 точки, предложен на 24 февруари 2023 г., който включва прекратяване на бойните действия и възобновяване на мирните преговори.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News